Πολιτική

Μητσοτάκης: Στους συνταξιούχους στο τέλος του χρόνου τα έσοδα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων 

Για τις δυο οικονομικές ειδήσεις που ανακοινώθηκαν το πρωί από το υπουργείο Οικονομικών ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Real Fm.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων που ορίστηκε στο 33% είπε: «Βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων  για το 2022 το κάναμε ήδη και το 2023, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, θεωρώ ότι είναι δίκαιη απόφαση, κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση των συντάξεών τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα.  Στόχος να στηρίξουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Για την μονιμοποίηση του ΦΠΑ 13% σε καφέ και ταξί είπε: «Πήραμε τη σημαντική απόφαση να μονιμοποιήσουμε το μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί, γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση των ΜΜΜ δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Το ίδιο και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος για να πάει στη δουλειά του. Όσοι εισηγούνται μείωση ΦΠΑ πρέπει να μας πουν πότε θα τον αυξήσουν.  Θέλω να περάσει η συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Η ακρίβεια υπονομεύει την ίδια την  κοινωνική συνοχή».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η αύξηση των μισθών έχει απορροφηθεί ως ένα βαθμό από την ακρίβεια.

Για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και αν ανησυχεί ο πρωθυπουργός είπε: «Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η κρίση να έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της πατρίδας μας, αλλά όποια κρίση υπάρχει στην ευρωζώνη, ειδικά στη Γαλλία μας ανησυχεί».

Θύμισε επίσης ότι «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμα να πάει στην επιτροπή οικονομικών της βουλής κατά αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών να αξιολογηθεί το πρόγραμμά του. Εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά».

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο. Εκτιμώ ότι θα είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την επόμενη 5ετία. Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία ΕΛΚ, σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι. Σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν υπήρξε έκρηξη στα κόμματα πιο δεξιά από τη ΝΔ».

To άρθρο Μητσοτάκης: Στους συνταξιούχους στο τέλος του χρόνου τα έσοδα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button