Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Σημαντικό rotation στο υπουργικό – Το βράδυ της 21ης Μαΐου δεν κοιμήθηκα πολύ – Τα πρώτα νομοσχέδια

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Το Πρωινό» παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο στούντιο κατευθείαν από το αεροδρόμιο μετά από την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε λέγοντας ότι πιστεύω ότι θα πάμε καλά και ήταν επιβράβευση το αποτέλεσμα αλλά το βάρος θα πέσει στους ώμους μου.

Ερωτηθείς για το εύρος της νίκης και αν το έχει αντιληφθεί πραγματικά απάντησε: «Κράτησα για τον εαυτό μου την ικανοποίηση μιας μεγάλης νίκης αλλά μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους θέλω να πω ότι δεν είναι ρεβάνς και το σκορ του πρώτου αγώνα δεν περνάει και το ματς δεν έχει κριθεί. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να χαλαρώσει ούτε να καβαλήσει το καλάμι».

Περισσότερες γυναίκες στο υπουργικό – Θα υπάρχει σημαντικό rotation

Πίστευα πάντα ότι θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών και να πείσω και άλλους που δεν μας ψήφισαν το 2019 βλέποντας το έργο μας. Και έγινε αυτό. Ξεπεράσαμε τα ποσοστά του 2019 και τον αριθμό των ψήφων. Δεν περίμενα τις 20 μονάδες διαφορά αλλά δεν κοίταζα και τι κάνει η αντιπολίτευση.

Θέλω είπε ακόμα να έχω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κανείς δεν θα ήθελε μια κυβέρνηση ασταθή. Η ΝΔ μπορεί να ενσωματώσει και στελέχη από άλλους χώρους και είναι αρκετοί οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές.

Για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και αν το έχει στο μυαλό του και πόσο ρόλο παίζει η σταυροδοσία, τόνισε: Το επόμενο υπουργικό θα έχει περισσότερες γυναίκες, θα υπάρχει μεγάλη εναλλαγή θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο υπό την προϋπόθεση ότι θα μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Θέλω να ξέρω ότι ο άνθρωπος που θα τοποθετήσω σε μια θέση θα μπορεί να κάνει την δουλειά. Δεν μετράει τόσο πολύ στο μυαλό μου η σταυροδοσία. Αυτές οι κάλπες είναι με λίστα και όχι με σταυρούς. Η πρόθεσή μου είναι να υπάρξει σημαντικό rotation.

Εγώ και η οικογένειά μου έχουμε γίνει αντικείμενο στοχοποίησης

Με προσωπικές επιθέσεις δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική και οι εξυπνάδες και η στοχοποίηση δεν συνιστούν πολιτική, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο στοχοποίησης. Σημείωσε ότι πολλά από τα κόμματα αποκαλύφθηκε ότι έχουν κρυφή ατζέντα και ίσως γι’ αυτό επιλέγουν την προσωπική στοχοποίηση του αντιπάλου και τα fake news.

Ερωτηθείς αν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να μην είναι καλά διαβασμένα είπε: όταν επαναλαμβάνεται διαρκώς και από τον Τσίπρα ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό που είναι ψέμα είναι στρατηγική. Εδώ δεν συζητάμε για αμάθεια ή για ασχετοσύνη. Πρέπει να μας εξηγήσουν που θα βρουν τα λεφτά. Τώρα που πιέζονται αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων και το είδαμε με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και με το ΠΑΣΟΚ τώρα που ψελλίζει ότι θα αυξήσουν φόρους. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αγαπούν την υπερφορολόγηση. Έχουμε διαφoρετική αντίληψη για το πως θα δουλεύει η φορολογία.

Έτοιμα τα πρώτα δυο νομοσχέδια

Εχουμε ήδη έτοιμα τα πρώτα μας νομοσχέδια και το πρώτο μας θα είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Πως οργανώνεται το κράτος, θα υπάρξει και νέο υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής πολιτικής και το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι οικονομικό.

Για την ακρίβεια είπε ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει και πως το Καλάθι του Νοικοκυριού έχει δουλέψει και τα έκτακτα επιδόματα δεν είναι μόνιμη λύση αλλά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα όπως η αύξηση των μισθών και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το πως ο Τσίπρας μεταβολίζει την ήττα αφορά τον ίδιο

Για το τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα αν τον ρωτούσε τι θα έκανε μετά την ήττα είπε: Είναι 15 χρόνια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Το πως βιώνει και πως μεταβολίζει μια ήττα αφορά τον ίδιο και το κόμμα του. Αν με ρωτάς αν θα πρέπει να δώσει και αυτή τη μάχη είπε ότι δεν θα πει δημόσια την άποψή του. Πάντως άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα έφευγε. «Το ζήτημα δεν είναι τόσο η προσωπική επιλογή αλλά ποιο είδος πολιτικής πρεσβεύει», σημείωσε.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το κόμμα του ακολουθεί μια προοδευτική πολιτική και αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει για τα άτομα με αναπηρία. Έχουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και ειδικά τον αποκλεισμένο, τόνισε και αναφέρθηκε και στα όσα έχουν γίνει για τους άστεγους. Για τους ανθρώπους που όπως είπε ήταν «αόρατοι» για την κοινωνία. «Είμαι ένας κεντροδεξιός φιλελεύθερος πολιτικός», τόνισε όταν του ζητήθηκε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του.

Υπάρχει αναταραχή στην κεντροαριστερή πολυκατοικία

Για την παντοκρατορία που του καταλογίζουν είπε: «Όταν αυτό ακούγεται από το ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον παράξενο. Έχουν κερδίσει πάνω από 3 φορές με πάνω από 40%. Παντοδύναμος είναι ο λαός είπε και σημείωσε ότι είναι ανοικτός σε συναινέσεις.  Εγώ είμαι καθαρός και δεν έχω κρυφή ατζέντα. Δεν έχω δυσκολία να πάω κόντρα στην κοινή γνώμη αν θεωρώ ότι κάτι είναι λάθος, πρόσθεσε. Εκτίμησε ότι υπάρχει αναταραχή στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και ερίζουν για το ρετιρέ αλλά δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση αλλά για κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν δεν μου είναι άγνωστος – Δεν είμαι αφελής

Ούτε χάρηκα ούτε στενοχωρήθηκα με την επανεκλογή Ερντογάν αλλά τον γνωρίζω δεν μου είναι άγνωστος. Εκτίμησε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία θα κάνει μια στροφή προς την Δύση. «Δεν είμαι όμως αφελής», είπε, και τόνισε ότι τα σύνορα θα εξακολουθούν να φυλάσσονται όπως και η θάλασσα και ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει και θα χτίσουμε συμμαχίες. Αυτή η πολιτική μας θα συνεχιστεί», τόνισε.

«Δεν κοιμάσαι ποτέ τελείως ήσυχος είπε ακόμα γιατί αν χτυπήσει το τριψήφιο στο σπίτι δεν θα είναι ποτέ για καλό»

Πολλά από αυτά που λέγονται εγώ έχω την εμπειρία να την αντιμετωπίζω αλλά δεν ισχύει και για τα παιδιά και την οικογένεια αλλά καλό είναι να μην αναπαράγουμε τέτοιου είδους στερεότυπα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την φήμη που τον ακολουθεί ότι δεν είναι γουρλής.

Φυσικά και συζητώ όλα τα σοβαρά ζητήματα με την Μαρέβα γιατί ξέρω ότι θα μου πει την γνώμη της πραγματικά αλλά στο τέλος την απόφαση φυσικά θα την πάρω εγώ, τόνισε

Και πρόσθεσε ότι η σύζυγός του έχει συναισθηματική νοημοσύνη. Είμαι τυχερός που έχω τρία καταπληκτικά παιδιά είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα κοντά στην πολιτική.

Τα παιδιά μου δεν ξέρω τι θα θελήσουν να κάνουν στο μέλλον. Ούτε θα τα προτρέψω ούτε και θα τα αποτρέψω αλλά θα τους θέσω έναν όρο, να έχουν δουλέψει πρώτα πριν ασχοληθούν με την πολιτική.

Είναι μια δύσκολη δουλειά αλλά σου δίνει ικανοποίηση όταν μπορείς να πηγαίνεις τα πράγματα μπροστά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την θέση του πρωθυπουργού.

«Η μεγάλη μου ικανοποίηση είναι ότι η χώρα είναι καλύτερα από ότι ήταν», τόνισε.

«Δεν κοιμάσαι ποτέ τελείως ήσυχος είπε ακόμα γιατί αν χτυπήσει το τριψήφιο στο σπίτι δεν θα είναι ποτέ για καλό», τόνισε. Είπε ακόμα ότι είναι δύσκολο να τον κοροϊδέψουν οι υπουργοί του γιατί γνωρίζει καλά τα χαρτοφυλάκιά τους.

Πρόσθεσε ότι μπαίνοντας στην πολιτική δεν φανταζόταν ότι θα γίνει πρωθυπουργός ενώ για το μετά είπε ότι θα ήθελε να διδάξει.

Για το αν έχει βάλει χρονικό όριο και πότε θα εγκαταλείψει την πολιτική είπε ότι ένα είναι βέβαιο ότι «οι καριέρες τελειώνουν και καλό είναι να φεύγεις με τους δικούς σου όρους». «Όταν μάζεψα τα πράγματά μου και έφυγα από το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να είμαι ψυχολογικά έτοιμος και για να μην ξαναγυρίσω. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα και πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα».

Για την παραμονή των εκλογών είπε ότι θα δειπνήσει με την οικογένειά του και την επομένη θα ψηφίσει. Το βράδυ της 21ης Μαΐου δεν κοιμήθηκα πολύ, είπε αλλά συνήθως κοιμάται 6 με 7 ώρες.

Το Άγιο Όρος 

Η αριθμητική της ενισχυμένης αναλογικής αυξάνει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Μπορεί να έχουμε 7 κόμματα στην Βουλή και να συμβεί αυτό.

Έχω πάει πολλές φορές στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη με τον γιο μου ήταν κάτι το οποίο είχα προγραμματίσει. Η εκκλησία δεν μπλέκει και δεν μπορεί να μπλέκει στα κοσμικά τόνισε ακόμα. Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να αποδώσουμε μεγάλη σημασία στο ζήτημα αυτό γιατί τα μηνύματα έχουν σταλεί από τους καθ’ ύλην αρμόδιος και αυτή είναι και η άποψη του Πατριάρχη ο οποίος είναι ο πνευματικός ηγέτης του Αγίου Όρους. Θα κάνω μια διανυκτέρευση εκεί. Είναι βαθιά προσωπική η σχέση μου με την θρησκεία και δεν την διαφημίζω.

Τα Τέμπη ήταν ένα σοκ και μια βαθιά τραυματική εμπειρία για μένα 

Ήταν ένα σοκ και μια βαθιά τραυματική εμπειρία για μένα και από την πρώτη στιγμή ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί. Όσο μπορούσαμε προσπαθούσαμε να επιταχύνουμε μια βαθιά προβληματική σύμβαση. Η δική μου υποχρέωση είναι να διασφαλίσω ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Οι εκλογές δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Εγώ συναντώ συχνά γονείς που μου ζητούν δυο πράγματα: δικαιοσύνη και να μην ξαναγίνει. Δεν τελειώνει επειδή μηδενίσαμε το κοντέρ και πάμε σε νέα θητεία.

Για το αν θα αισθανθούν δικαιωμένοι είπε: οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τα παιδιά τους δεν υπάρχει χειρότερο από αυτό και μεγαλύτερη τραγωδία. Ότι και να πω δεν είναι βάλσαμο. Δεν είναι μια απώλεια που μπορεί να ξεπεραστεί αλλά με περίσσευμα αξιοπρέπειας σου λένε φρόντισε να μην ξανασυμβεί αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι υπήρξαν ανθρώπινα λάθη και ένα συστημικό. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Μεγάλη κατάκτηση το #MeToo

Χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση για τα δικαιώματα των γυναικών το #MeToo να μπορείς να καταγγείλεις κάποιον που σου άσκησε σωματική βία. Παλαιότερα δεν είχαν το θάρρος οι γυναίκες να μιλήσουν και γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο που κάνει τις γυναίκες να νιώθουν ασφαλείς.

Δεν είναι αμερικανιά ή μόδα αλλά μεγάλη πρόοδος για την ελληνική κοινωνία. Μας βοηθάει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά έτσι ώστε να γίνουν πιο ώριμοι και ανεκτικοί πολίτες.

Για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλους είπε ότι είναι περήφανος που η χώρα μας έχει πλαίσιο για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Είναι σημαντικές κατακτήσεις όλα όσα έχουν γίνει και έχοντας κοντά μου ανθρώπους που είναι ανοικτά ομοφυλόφιλοι θεωρώ ότι είναι ενδιαφέρον που ένα κεντροδεξιό κόμμα είναι τόσο ανοικτό.

Θα δείξει ο χρόνος πότε η κοινωνία θα είναι ώριμη να δεχθεί και τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Πρέπει να είμαστε συντονισμένοι με την πρόοδο της κοινωνίας. Στην γενιά των παιδιών μου αυτό έχει ήδη λυθεί, τόνισε.

Κανείς δεν πίστευε ότι θα γκρεμίσουμε στη Μύκονο

Για τα όσα γίνονται στη Μύκονο και αν το καταλάβαμε φέτος είπε: «Μας είχε προβληματίσει εδώ και καιρό και υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Ναι συνεισφέρει η Μύκονος στο τουριστικό μας προϊόν αλλά κάποιοι νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να παραβιάζουν το νόμο και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Ναι, θα ξεκινήσεις από τον μεγάλο και τον πιο εμβληματικό σου προορισμό για να στείλεις το μήνυμα ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Βεβαίως και πήγαινα διακοπές στη Μύκονο αλλά θυμάμαι τον Πάνορμο άδειο και δεν μπορείς να χτίζεις και να τσιμεντώνεις μια παραλία. Κανείς δεν πίστευε ότι θα γκρεμίσουμε. Ο νόμος ισχύει για όλους. Κάποιοι πίστευαν ότι είμασταν προστάτες αλλά πήρα την απάντηση», είπε.

To άρθρο Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Σημαντικό rotation στο υπουργικό – Το βράδυ της 21ης Μαΐου δεν κοιμήθηκα πολύ – Τα πρώτα νομοσχέδια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button