Οικονομία

Με ποιο αρδευτικό έργο θα «ξεδιψάσουν» 115.000 στρέμματα στην Καρδίτσα – Έρχονται προσφορές από ισχυρά κατασκευαστικά σχήματα

Τρία κοινοπρακτικά σχήματα, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΕΤΚΑ (όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ ετοιμάζονται για να υποβάλουν, εφόσον επιθυμούν, δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στον διαγωνισμό για το έργο «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων Άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Ταυρωπού», που προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μοντέλο ΣΔΙΤ εκτιμώμενου ύψους 128,75 εκατ. ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διάρκεια της σύμπραξης ΣΔΙΤ θα ανέρχεται σε 25 έτη ενώ προβλέπεται 4ετής περίοδος κατασκευής. Να αναφέρουμε ότι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ είναι από τους ομίλους που διεκδικούν σχεδόν το σύνολο των νέων υποδομών σε φράγματα, σε έργα ύδρευσης – άρδευσης.

Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα και βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, στην Κεντρική Ελλάδα, στην περιοχή της Καρδίτσας. Το έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Αρτεσιανού, Γεωργικού, Καναλίων, Καρδίτσας, Καρδιτσομαγούλας, Κρύας Βρύσης, Λοξάδας, Μακρυχωρίου, Μητρόπολης, Μυρίνης, Παλαιοκκλησίου, Προδρόμου, Ρούσσου, Σταυρού, Φαναρίου, Φράγκου, καθώς και μέρος των αγροκτημάτων Αγ. Αναργύρων, Αγ. Θεοδώρων και Ξινονερίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).

Σε περίπτωση μη συμμετοχής του Δημοσίου στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του έργου, δηλαδή τη χρηματοδότηση (πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης) να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ιδιώτης, το συνολικό ποσό των πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, εκτιμάται ενδεικτικά στα 128,75 εκ. ευρώ προ Φ.Π.Α., κατά μέγιστο.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής: (i) του κεντρικού προσαγωγού, (ii) του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου (δίκτυα διανομής), (iii) του τριτεύοντος δικτύου, (iv) των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία του δικτύου και τέλος, (v) των επεμβάσεων που θα κριθούν απαραίτητες για τη βελτίωση/αναβάθμιση των έργων υδροληψίας.

To άρθρο Με ποιο αρδευτικό έργο θα «ξεδιψάσουν» 115.000 στρέμματα στην Καρδίτσα – Έρχονται προσφορές από ισχυρά κατασκευαστικά σχήματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button