Οικονομία

Πως οι αγορές τιμωρούν την Πολωνία για το «δηλωμένο» φόβο της πως θα δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλήξει το κόστος κρατικού δανεισμού για τα 10 ανατολικά μέλη της ΕΕ (πχ Πολωνία), αυξάνοντας το κόστος κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα από την έναρξη του πολέμου, όπως αναφέρει η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Βλέπετε τον αντίκτυπο του πολέμου στην κεντρική Ευρώπη (σ.σ. στην Ουκρανία)», δήλωσε η Μπεάτα Τζαβορτσικ (Beata Javorcik), επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, σε συνέντευξή της ενόψει της δημοσίευσης της εξαμηνιαίας έκθεσης της αναπτυξιακής τράπεζας για τις οικονομίες των μελών της. «Πολλές κυβερνήσεις μιλούν ανοιχτά για το φόβο τους ότι θα δεχθούν επίθεση και αυτό είναι σίγουρα ένα μήνυμα που λαμβάνεται από τις αγορές».

Η διαφορά χρέους με τα πενταετή ομόλογα της Γερμανίας για τις χώρες της ΕΕ στην περιοχή της EBRD «άνοιξε απότομα» μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης και παρέμεινε πάνω από 100 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε η αναπτυξιακή τράπεζα, αναφερόμενη σε χώρες όπως η Πολωνία (σ.σ. η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική και στρατιωτική εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη στη σύγκρουση του με τη Ρωσία, καθώς έχει αυξήσει εξαιρετικά τις αμυντικές δαπάνες της κλπ), η Ουγγαρία, η Κροατία και η Λετονία.

Στις περιοχές της ΕΒRD στο σύνολό τους, η μέση απόδοση των 5ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αρχές Φεβρουαρίου 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, και μέσα Απριλίου 2024, αναφέρει η έκθεση. Η EBRD καλύπτει περίπου 40 οικονομίες σε τρεις ηπείρους, από τα ανατολικά της ΕΕ έως την κεντρική Ασία.

Τα ανατολικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν από τους μεγαλύτερους επικριτές της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, προτείνοντας αυστηρότερες κυρώσεις και παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Και ενώ η γεωγραφική τους εγγύτητα στη σύγκρουση έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού, η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο, σύμφωνα με την EBRD.

Για τα οκτώ κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, η ένταξη υπήρξε τεράστια επιτυχία, δήλωσε ο Javorcik. Οι οικονομίες τους αντιστοιχούν τώρα, κατά μέσο όρο, στο 50% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γερμανίας, από 26% το 2003. Περίπου το ήμισυ αυτής της ανάπτυξης αποδίδεται στην ένταξη στην ομάδα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Δεν είναι περίεργο που και άλλες χώρες ενδιαφέρονται για την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Javorcik.

To άρθρο Πως οι αγορές τιμωρούν την Πολωνία για το «δηλωμένο» φόβο της πως θα δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button