Πολιτική

Στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την συνάντηση με τον Ερντογάν: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Συνάντηση με Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στην Άγκυρα στο Προεδρικό Μέγαρο στις 15:45 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Άγκυρα λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Θα ακολουθήσει η υποδοχή του από τον Τούρκο Πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Στην ατζέντα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών και μετά δηλώσεις των δυο ηγετών, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας και περίπου στις 17:30 δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους. 

Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 το οποίο και αναβαθμίστηκε καθώς έχει προσκληθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Άγκυρα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας του και ανταποδίδοντας στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα – τον Μάρτιο του 2022 είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε γευματίσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας – και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις 

Στόχος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί.

To άρθρο Στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την συνάντηση με τον Ερντογάν: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button