Οικονομία

Πενταπλάσιες ΑΠΕ για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ως το 2030 – Δέκα νέα έργα την επόμενη διετία

Σε πενταπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στοχεύει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ως τα τέλη αυτής της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες (30.4.2024) ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα πλαίσια των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023, η ισχύς των ΑΠΕ έχει φτάσει πλέον τα 1.224 MW με την ολοκλήρωση του συμπλέγματος αιολικών πάρκων στον Καφηρέα Ευβοίας.

Επίσης, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εμπορική λειτουργία το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και προχωρά με εντατικό ρυθμό η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW).

Το συγκεκριμένο έργο της Αμφιλοχίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, καθώς προσφέρει αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Σε αντίθεση με τις μονάδες μπαταριών, η αντλησιοταμίευση είναι σε θέση να δεσμεύει και να αποδεσμεύει πολύ υψηλότερες ποσότητες, άρα προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία στο δίκτυο και στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, εντός της διετίας 2024 – 2025 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προγραμματίζει την ολοκλήρωση δέκα νέων έργων (κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα) συνολικής ισχύος άνω τον 600 MW σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων συνολικής ισχύος άνω των 3,5 GW και διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή. 

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η συνολική ισχύς αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 GW κατά το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η άνοδος της πράσινης ισχύος της Τέρνα πέρυσι αντισταθμίστηκε σε ένα βαθμό από τις χειρότερες ανεμολογικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ ενισχύθηκαν ελαφρώς σε 249,9 εκατ. ευρώ έναντι 236,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Ενόψει των επενδύσεων που έχει βάλει μπροστά η εταιρεία, αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού ανέρχεται σε 4,5% έναντι 3,9% για το 2022, ενώ το 82% του συνολικού δανεισμού έχει είτε σταθερό επιτόκιο είτε είναι αντισταθμισμένο με παράγωγα.

Η καθαρή δανειακή θέση βρέθηκε στα τέλη του 2023 στο επίπεδο των 844,6 εκατ. ευρώ έναντι 669,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση με τον αντίστοιχο συντελεστή μόχλευσης (Net Debt/adj.EBITDA) στο 4.7x (έναντι 4.1x για το 2022).

To άρθρο Πενταπλάσιες ΑΠΕ για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ως το 2030 – Δέκα νέα έργα την επόμενη διετία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button