Οικονομία

Μάλλον πικρός ο καφές το Καλοκαίρι, σκοτώνεται η κεντροαριστερή πολυκατοικία για το παλαιστινιακό, οι γείτονες του Στέφανου στις Σπέτσες, το καμπανάκι Μυτιληναίου για τις νέες εξαρτήσεις της Ευρώπης, οι επενδύσεις της Inventio στα ακίνητα και οι ελπίδες ανάστασης της Hellenic Train

Μικρό καλάθι

Όσοι αισιοδοξούν ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% που λήγει στις 30 Ιουνίου, ας κρατήσουν μικρό καλάθι. Μάλλον πικρό θα πίνουμε τον καφέ το Καλοκαίρι ενώ θα ακριβύνει και το ταξί. Στις 21 Ιουνίου η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει τους στόχους της χώρας για την επόμενη τετραετία. Τα κακά νέα που μάθαμε από πηγές των Βρυξελλών είναι ότι και το πλεόνασμα να πετύχουμε – 2,1 δις ευρώ είναι για φέτος – οι δημόσιες δαπάνες θα συνδέονται με το χρέος. Όσο πιο υψηλό είναι το χρέος – και η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα της ΕΕ- τόσο πιο μικρά θα είναι τα περιθώρια για περισσότερες κοινωνικές παροχές, θετικά μέτρα κλπ. Η μείωση στον ΦΠΑ που ζητάει η αντιπολίτευση ούτε αυτή θα υλοποιηθεί γιατί τα έσοδα φτάνουν τα 2,4 δις ευρώ. Αν εκλείψουν από τον προϋπολογισμό θα πρέπει να μπουν αλλού φόροι. Άρα λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν.

Σφάζονται για το παλαιστινιακό

Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό και τις αριστερές ψήφους, οι ένοικοι της κεντροαριστερής πολυκατοικίας διαγκωνίζονται για το παλαιστινιακό ζήτημα. Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δέχεται πιέσεις από τα αριστερά του ή αλλοιώς τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλείται από την δεξιά στροφή του. Δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και το πήρε πίσω μετά κατά το ήμισι. Πραγματοποίησε μια συμβολική και μάλλον όχι καλά προετοιμασμένη επίσκεψη στην Παλαιστίνη. Δεν υπήρχαν υψηλές συναντήσεις. Εκτός από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αϊντα που επισκέφθηκε, συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού της Παλαιστίνης, όχι με κάποιον υψηλόβαθμο της παλαιστινιακής αρχής. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον εκτελεστικό γραμματέα της PLO. Επικαλέστηκε και τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή την στενή πολιτική σχέση που είχε με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Η μάχη για τον Ανδρέα

«Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα Ιστορίας από τη φιλία του ελληνικού λαού και του παλαιστινιακού λαού, αρχίζοντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιάσερ Αραφάτ και σήμερα να το φέρουμε πάλι ως προμετωπίδα της εξωτερικής μας πολιτικής» δήλωσε. «Διότι αν όχι τώρα, πότε;» αναρωτήθηκε. Όπως δήλωσε θαυμάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πηγές του ΠΑΣΟΚ άφησαν αιχμές ότι πολλοί – και ο Κασσελάκης – προσπαθούν να οικειοποιηθούν την παρακαταθήκη Παπανδρέου. «Δεν μας εκπλήσσει ότι συμβαίνει αυτό και με το παλαιστινιακό» τονίζουν. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την στρατηγική συμμαχία με τον ισραηλινό λαό αλλά καταδικάζει τα εγκλήματα του Νετανιάχου και της Χαμάς. Έχει μια πιο θεσμική θέση.

Με παλαιστινιακό κασκόλ

Η Έφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς και ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜεΡΑ25 εμφανίστηκαν με το κασκόλ που φέρει τα παλαιστινιακά χρώματα. Συμμετείχαν και σε διαδηλώσεις με Παλαιστινίους. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν «η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα Νορβηγίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας και να προχωρήσει σε άμεση, χωρίς αστερίσκους, αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους». Ο κ.Χαρίτσης τόνισε ότι η Νέα Αριστερά «δεν ανακάλυψε όψιμα το παλαιστινιακό». Ο Στέφανος Κασσελάκης συμφωνεί η Ελλάδα και η Ευρώπη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας. Να πάρει θέση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, κάλεσε την κυβέρνηση και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπουλου. Μπορεί στο παλαιστινιακό να συμφωνούν αλλά ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, και ΜεΡΑ25 ούτε εδώ θα βρουν έναν κοινό βηματισμό.

Επιτυχίες!

Οργώνει την Ελλάδα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου. Ανέβασε φωτογραφία αγκαλιά με μια ηλικιωμένη κυρία. «Έχουμε και επιτυχίες με το γυναικείο φύλο….πάνω από 70!» έγραψε. Ο μηχανισμός των παπανδρεϊκών στηρίζει εκτός από τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού και τον πρώην υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη. Στην δημοσκόπηση της GPO ο Νίκος Παπανδρέου είναι πρώτος μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ (26,1%). Ακολουθούν ο Γιάννης Μανιάτης (25,2%), ο Σάκης Αρναούτογλου (18,2%) που ανέβηκε πολύ τελευταία, ο Φίλιππος Σαχινίδης (14,3%), ο Λευτέρης Καρχιμάκης (11,5%), ο Θοδωρής Ζαγοράκης (10,7%), ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (10,1%) που αποτελεί έκπληξη γιατί ήταν πιο ψηλά, ο Γιώργος Καλλιακμάνης (9,4%), ο Κώστας Χρυσόγονος (9,3%) και ο Μιχάλης Αρτάκης (8,7%). Πιο κάτω είναι η Άννα Βερούλη.

Γείτονες

Την ίδια μέρα που ο Στέφανος Κασσελάκης επισκεπτόταν την Παλαιστίνη, στον Γιώργο Λιάγκα στον Αντ1 έπαιζε συνέντευξη του, την οποία έδωσε από το σπίτι του στις Σπέτσες. Το κοντράστ δεν ήταν ότι το καλύτερο. Ωραίο το σπίτι του. Και όπως μάθαμε έχει και γνωστούς γείτονες. Ακριβώς δίπλα έχει σπίτι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής. Σε μικρή απόσταση έχει σπίτι και η υποψήφια ευρωβουλευτής Νόνη Δούνια. Το σπίτι της οικογένειας Μάτσα το οποίο επισκέπτεται συχνά με τον σύζυγο της Μίνωα Μάτσα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται στον όρμο Ξυλοκέριζας.

Έστειλε τους γονείς του

Ο Ηλίας Κασιδιάρης το νέο κόμμα που στηρίζει μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου στην κάθοδο των Σπαρτιατών στην ευρωβουλή, είναι του Εμφιετζόγλου. Δήλωσε μάλιστα στο Χ ότι από τότε που εξέφρασε δημοσίως την στήριξη του «καλπάζει» στις δημοσκοπήσεις, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε εκδήλωση του απόστρατου υποψήφιου για την ευρωβουλή που είναι ο εκλεκτός του, έστειλε τους γονείς του και ανέβασε τη φωτογραφία που βγήκαν οι τρεις τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Το καμπανάκι Μυτιληναίου για τις νέες εξαρτήσεις της Ε.Ε.

Και στην Ιταλία, όπου παρουσίασε το σχέδιο για επενδύσεις άνω των τριών δισ. ευρώ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επανέλαβε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκαταστήσει την πολυετή εξάρτηση από το φθηνό ρωσικό αέριο με νέες εξαρτήσεις, όπως το (ακριβότερο) φυσικό αέριο της Νορβηγίας. Ο επιχειρηματίας ανήκει σε αυτούς που θεωρούν πως η Ευρώπη δεν κάνει όσα πρέπει για να περιορίσει την εξάρτησή της από τους διεθνείς ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Κυρίως επειδή εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης και αδιάφορης ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής έχει εκτοξευθεί το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες της Ευρώπης. «Πρέπει να συνδυάσουμε την πράσινη μετάβαση, την απεξάρτηση της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές με μια υγιή βιομηχανία γιατί έτσι θα προχωρήσουμε παρακάτω» είπε χθες σε ομιλία του σε συνέδριο στη Φλωρεντία.

Οι επενδύσεις της Inventio στα ακίνητα

Μεγάλη κάλυψη είχε η εκδήλωση της Inventio, του αποκλειστικού συνεργάτη της αμερικανικής H.I.G. Capital στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Ρόδο, και παρουσιάστηκαν τα σχέδια σε τουρισμό (Ella Resorts) και logistics (Streem Global). Ο εξαιρετικά κινητικός Κων/νος Μπήτρος της Inventio ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες στην ελληνική αγορά ακινήτων, με άλλους επενδυτές και όχι την H.I.G. Capital, και οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως έχει ήδη αγοράσει το πρώτο ακίνητο. Ως όχημα για την αγορά real estate θα χρησιμοποιηθεί η Inventio Edge Development που έχει αναλάβει να μελετήσει, αδειοδοτήσει και να συντονίσει την κατασκευή των επενδύσεων της H.I.G. Capital, όπως το πρώην εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Μπορεί να αναστηθεί η Hellenic Train;

Η αλλαγή ηγεσίας στην Hellenic Train με την προσθήκη του έμπειρου στα σιδηροδρομικά και στα logistics Θανάση Ζηλιασκόπουλου στη θέση του προέδρου μπορεί, άραγε, να οδηγήσει σε αντιστροφή πορείας; Το σίγουρο είναι πως οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι, που ελέγχουν την Hellenic Train, γνωρίζουν και από ποιοτικές υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών και από μεταφορά εμπορευμάτων. Το διαπιστώνει εύκολα όποιος ταξιδέψει με την Trenitalia όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στις άλλες χώρες που έχει παρουσία. Ο Ζηλιασκόπουλος, πάντως, είναι από αυτούς που θεωρούν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των εμπορευματικών μεταφορών με το τρένο που είναι στην ουσία ανύπαρκτες στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Όσο για τις επιβατικές μεταφορές, η τραγωδία των Τεμπών χτύπησε το καμπανάκι για όλους τους υπευθύνους που τώρα ορκίζονται πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αντιστραφεί η συνεχής καθοδική πορεία του ΟΣΕ και των σιδηροδρομικών υποδομών στη χώρα μας.

Η δήλωση σε μια εκδήλωση που δεν έγινε!

«Αποτελεί ορόσημο για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, για την νησιωτικότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης η 27η Μάη, καθώς σήμερα υπογράφεται στη Νάξο η σύμβαση για τη δημιουργία για το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αρμόδιους θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, μια πρωτοβουλία της Ελλάδας η οποία βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία, ενώ αναδεικνύει παράλληλα και τη σπουδαιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εν λόγω θέματα». Αυτά έλεγε η προχθεσινή δήλωση της Ειδικής Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς και βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια. Η εκδήλωση δεν έγινε ποτέ, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είχε αλλάξει, σύμβαση για τη δημιουργία Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών θα υπογραφεί άλλη φορά!

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι στόχοι του ΟΗΕ

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών είναι φιλόδοξοι και εκτεταμένοι. Περιλαμβάνουν την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας, την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, την προώθηση της ισότητας των φύλων, την επίτευξη σημαντικής προόδου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε προσιτή, αξιόπιστη και βιώσιμη ενέργεια—όλα έως το 2030. Όμως βρισκόμαστε πολύ – πολύ μακριά από την επίτευξή τους με τον ίδιο τον ΟΗΕ να λέει στην τελευταία ενημέρωση (το 2023) πως θα πετύχουμε μόλις το 15%… Γιατί; Μα γιατί ακόμα 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 3,5 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής, 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιβάλλοντα που είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα. Μια μελέτη της εταιρείας συμβούλων McKinsey θεωρεί, πάντως, πως πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε μεγάλη κλίμακα προκειμένου να λύσουμε κάποια από αυτά τα δυσεπίλυτα προβλήματα. Λέτε;

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button