Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» για ζευγάρια 40 – 50 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Με το σύνθημα «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διακαναλική συνέντευξη τύπου από τα Χανιά, ζήτησε ισχυρό ψήφο στη ΝΔ στις ευρωεκλογές, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί και να συγκλίνει περαιτέρω η χώρα με την Ευρώπη.

«Γιατί δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες ο Στ. Κασσελάκης;»

Παράλληλα, θέλησε να αναδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, δεν μιλάει, όπως είπε για την Ευρώπη, ενώ τον μέμφθηκε για το γεγονός ότι δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες, όπως οφείλει ως αρχηγός κόμματος.

«Για τον κ. Κασσελάκη, εγώ θα έθετα ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες του; Και το λέω αυτό διότι εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή ως ο πρεσβεύων τη λογική των καθαρών χεριών… Αυτοδημιούργητος, επαγγελματίας από το εξωτερικό, επιτυχημένος, με πολλά λεφτά… Το τι κάνει στην προσωπική του ζωή δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες. Εγώ θα παραμείνω σε αυτό που είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις Ευρωεκλογές για να γνωρίζουν οι πολίτες την οικονομική του κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η ακροδεξιά και τα μηνύματα σε Βελόπουλο και Νατσιό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τη χώρα μας. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ν.Δ. θα πιάσει τον στόχο του 33% και απέκλεισε οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα δεξιά της Ν.Δ., αναφερόμενος, χωρίς να τα ονοματίσει, στα κόμματα της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης.

«Δεν μπορούμε να συνομιλούμε ουσιαστικά με ανθρώπους που επικαλούνται έναν ψευτοπατριωτισμό για να γοητεύσουν ψηφοφόρους με ιδιαίτερες εθνικές ευαισθησίες, ούτε μπορούμε να συνομιλούμε με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία…» δήλωσε, τονίζοντας με νόημα ότι «κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ, υπήρχαν και στις εθνικές εκλογές του 2023». Πάντως εκτίμησε ότι «θα έχουν αισθητή παρουσία» στην κάλπη. «Το πόσο αισθητή θα το δείξουν οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους» πρόσθεσε.

Δύο επιπλέον δις για επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους δύο δις. ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων και για ζευγάρια 40 – 50 ετών. «Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι ακόμη» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι είναι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για να γίνει  μεγαλύτερο το συγκεκριμένο στεγαστικό πρόβλημα.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι εξετάζονται παρεμβάσεις και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (airbnb) σε περιοχές με έντονο πρόβλημα στέγης, όπως για παράδειγμα πλαφόν συγκεκριμένου αριθμού ημερών για μίσθωση ετησίως.

Για τις εργοδοτικές εισφορές και τον ΦΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ για άλλη μία φορά απέκρουσε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενισμό του Φ.Π.Α. ή και για μείωση όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, τονίζοντας ότι «δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός».

«Και όποιος εισηγείται μείωση και μηδενισμό του Φ.Π.Α. οφείλει να μας πει ποιους φόρους θα αυξήσει, ποια επιδόματα θα περικόψει, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η πορεία της δημοσιονομικής σύγκλισης που με τόσο κόπο έχουμε υπηρετήσει. Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να επιστρέψει σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτός ο κύριος λόγος που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς στις πολυεθνικές»

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στο αίτημα που έθεσε με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν για παρέμβαση στις αυθαίρετες τιμολογήσεις προϊόντων των πολυεθνικών εταιρειών από χώρα σε χώρα. «Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς στις πολυεθνικές» τόνισε, σημειώνοντας ότι σε αυτό το θέμα δεν εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα με τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδας». « Η Αριστερά υποτίθεται ότι είναι κατά των πολυεθνικών…» δήλωσε με νόημα.

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα του

«Δίνω σημασία και στα έκτακτα και στα μόνιμα μέτρα για την ακρίβεια. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις που πιστεύω ότι αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα. Προς Θεού, δεν λέω ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους. Ξαναλέω ότι η αύξηση των μισθών είναι η απάντηση στην ακρίβεια» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης και επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα του για την αναχαίτιση της.

«Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά. Αυτός ο εύκολος και ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός θα πρέπει να λάβει απάντηση και αυτή είναι η ψήφος στη ΝΔ» τόνισε.

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία

Από το βήμα της διακαναλικής συνέντευξης τύπου, ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι αναμένει να πρυτανεύσει η λογική, ενώ ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 9 – 11 Ιουλίου. «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό να αναγνωρίσει δημόσια, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Καμία συγκάλυψη στα Τέμπη

Ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών, απέκρουσε τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης από την κυβέρνησης.

«Είναι άδικες οι κατηγορίες για συγκάλυψη. Υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι απ’ αυτούς προφυλακισμένοι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις για να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες της δίκης σε χρόνο ρεκόρ. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να μιλήσει για όποια ενδεχόμενη ευθύνη υπουργών.

«Δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτή τη κατεύθυνση. Αν κατατεθεί αίτημα (Προανακριτικής) στη Βουλή, θα συζητηθεί αμέσως. Έχουμε μια ευθύνη και ηθική υποχρέωση. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πώς είναι αυτό συγκάλυψη; Η δεύτερη υποχρέωση μας είναι να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

To άρθρο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» για ζευγάρια 40 – 50 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button