Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Εθνική επιτυχία» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την διετία 2025 – 2026, σήμερα Πέμπτη (6.6.24).

Στην σχετική ψηφοφορία για τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα έλαβε 182 ψήφους από τις συνολικά 188 χώρες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκροτείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα μέλη και τα 10 είναι μη μόνιμα μέλη με θητεία δύο ετών.

«Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι μια εθνική επιτυχία που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «προεξοφλήσει» την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα. Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες. Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

To άρθρο Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button