Τεχνολογία

Οι πιο «έξυπνες» χώρες και πόλεις του κόσμου – Η θέση της Αθήνας

Την ετήσια λίστα με τις πιο «έξυπνες» χώρες και τις πόλεις του κόσμου για το 2024 παρουσίασε το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διοίκησης (IMD), με την Αθήνα να σημειώνει πτώση επτά μονάδων σε σχέση με το 2023, καταλαμβάνοντας την 120η θέση. 

Το πόσο «έξυπνη» είναι μια πόλη κρίνεται στις οικονομικές και τεχνολογικές πτυχές ανάπτυξής της, αφενός, και τις «ανθρώπινες» πτυχές της καθημερινότητας, όπως μπορεί να είναι η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και η συμμετοχή στα κοινά.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το IMD αφορούν 142 πόλεις από όλο τον κόσμο.

Την πρωτιά στη λίστα κατέχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Ζυρίχη, ενώ στην δεύτερη θέση ακολουθεί το Όσλο και στην τρίτη η πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Κανμπέρα.

Οι πρώτες 20 έξυπνες πόλεις

IMD SMART CITY INDEX

Να σημειωθεί πως, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται ευρωπαϊκές πόλεις και τις συμπληρώνουν η Κανμπέρα, η Σιγκαπούρη και το Αμπού Ντάμπι, το οποίο καταλαμβάνει την 10η θέση.

Στην 120η θέση η μοναδική συμμετοχή της Ελλάδας

Απογοητευτική είναι η θέση που καταλαμβάνει η Αθήνα, η οποία συγκριτικά με πέρυσι υποχώρησε κατά επτά θέσεις.

Σημαντικό στοιχείο σε όσες πόλεις κατάφεραν να «σκαρφαλώσουν» στην κατάταξη, ήταν εκείνες που επέδειξαν μεγαλύτερη φροντίδα στο βιοτικό επίπεδο των δημοτών τους, αναπτύσσοντας περισσότερους χώρους πρασίνου και προσφέροντας πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, χάρη στις οποίες οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά.

Στο έγγραφο, που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία όλων των πόλεων, που αξιολογούνται στην έρευνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button