Οικονομία

Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ: Πως θα μείνετε σε 5άστερο ξενοδοχείο με 35 ευρώ επιδότηση το βράδυ – Όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2024 – 2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου με 300.000 επιταγές (voucher). Τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου και ώρα 18:00, ξεκινάει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. 

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο (σύζυγοι, τέκνα, συνοδοί ΑμεΑ) ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. 

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (πλην Σποράδων) μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις. Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο και για τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα. Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας.

Τα ποσά ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία, διαμερίσματα, επαύλεις και οργανωμένα camping 

Εάν κάποιος επιλέξει να μείνει -την περίοδο των διακοπών του- σε 5 άστερο ξενοδοχείο σε περιοχές της Ελλάδας πλην των δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Ευβοίας και των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου για μία νύχτα, με πρωινό η επιδότηση που θα πάρει θα είναι 35 ευρώ, ενώ χωρίς πρωινό 28 ευρώ. Σε ξενοδοχείο 4 αστέρων η τιμή για μια διανυκτέρευση είναι στα 32 ευρώ με πρωινό ενώ χωρίς στα 26 ευρώ, σε 3 αστέρων στα 30 ευρώ και στα 25 ευρώ αντίστοιχα, σε 2 αστέρων με 25 ευρώ και 23 ευρώ ενώ σε ξενοδοχείο με 1 μόλις αστέρι η τιμή έρχεται στα 22 ευρώ με πρωινό και 21 ευρώ χωρίς πρωινό. 

Τώρα για κάποιον που θέλει να ενοικιάσει ένα επιπλωμένο διαμέρισμα η τιμή για διαμέρισμα 5 κλειδιών με πρωινό θα είναι στα 27 ευρώ και στα 25 χωρίς πρωινό. Σε διαμέρισμα 4 κλειδιών 24 ευρώ με πρωινό και 22 ευρώ χωρίς και σε 3 κλειδιών 22 ευρώ και 20 ευρώ αντίστοιχα. Σε διαμέρισμα 2 κλειδιών η τιμή έρχεται στα 18 ευρώ με πρωινό και στα 16 ευρώ χωρίς πρωινό, ενώ σε σπίτι με 1 αστέρι 16 ευρώ και 15 ευρώ. 

Όσο αφορά τις επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις η τιμή ανά βράδυ είναι 25 ευρώ με πρωινό και 19 ευρώ χωρίς πρωινό. Και τέλος οι τιμές για τα οργανωμένα camping είναι 11 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα.

Τα ποσά ιδιωτικής συμμετοχής που αντιστοιχούν στον κάθε δικαιούχο για ξενοδοχείο 5 αστέρων είναι 12 ευρώ με πρωινό και 7 ευρώ χωρίς, σε 4 αστέρων 9 ευρώ και 6 ευρώ, σε 3 αστέρων 6 ευρώ και 2 ευρώ, σε 2 αστέρων 3 ευρώ και 2 ευρώ και σε ενός αστέρα 2 ευρώ και 1 ευρώ. 

Για τα διαμερίσματα 5 κλειδιών ο δικαιούχος θα πληρώσει 6 ευρώ με πρωινό και 4 ευρώ χωρίς πρωινό, 4 κλειδιών 5 ευρώ και 3 ευρώ, 3 κλειδιών 4 ευρώ και 3 ευρώ, 2 κλειδιών 3 ευρώ και 1 ευρώ και σε σπίτι ενός κλειδιού 2 και 1 ευρώ αντίστοιχα. 

Σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις η τιμή είναι 5 ευρώ με πρωινό και 3 ευρώ χωρίς πρωινό, ενώ για τα οργανωμένα camping δεν θα πληρώσει τίποτα. 

Για τους δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Ευβοίας και των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου η επιδότηση που θα λάβει για ξενοδοχείο 5 αστέρων θα είναι 56 ευρώ με πρωινό, 4 αστέρων 49 ευρώ. 3 αστέρων 43 ευρώ, 2 αστέρων 34 ευρώ και ενός αστέρα 29 ευρώ. 

Σε διαμερίσματα επιπλωμένα η τιμή της επιδότησης είναι για 5 κλειδιά 40 ευρώ με πρωινό, σε 4 κλειδιά 35 ευρώ, σε 3 κλειδιά 31 ευρώ, σε 2 κλειδιά 25 ευρώ και σε 1 κλειδί 22 ευρώ. 

Σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις η τιμή είναι 36 ευρώ με πρωινό, ενώ για τα οργανωμένα camping 13 ευρώ.

Κοινωνικός Τουρισμός: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις 

1. Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού;
Δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξητης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνώνκατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (ανεργία άνω των 12 μηνών) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ για τους άγαμους, τα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 29.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο). Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023 – 2024.

2. Πως επιλέγονται οι δικαιούχοι; 

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, συμμετοχή για πρώτη φορά) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

3. Πως υποβάλλονται οι αιτήσεις;

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos. Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ). Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων, ως εξής:

4. Πώς έχει εξελιχθεί ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια;

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από τη ΔΥΠΑ το 2013 με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται σε 10 εκ. ευρώ. Το 2020 ο προϋπολογισμός αυξήθηκε στα 37 εκατ. ευρώ, το 2022 ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2024 προβλέπονται 50 εκ. ευρώ, 43% περισσότερα από πέρσι. Δηλαδή, ο προϋπολογισμός τετραπλασιάστηκε σε 5 χρόνια.

5. Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια;

  • Ο τριπλασιασμός των επιταγών από 100.000 σε 300.000.
  • Η επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
  • Η αύξηση της μέγιστης διάρκειας διακοπών από 5 σε 6 βράδια.
  • Η μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής.
  • Η αύξηση των τιμών επιδότησης για όλες τις κατηγορίες παρόχων.
  • Η ψηφιοποίηση και επιτάχυνση της αποπληρωμής των παρόχων.
  • Το ειδικό καθεστώς 10 δωρεάν διανυκτερεύσεων για Χίο, Σάμο, Λέρο, Λέσβο και Κω.
  • Το ειδικό καθεστώς 12 δωρεάν διανυκτερεύσεων (μηδενική συμμετοχή) για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και αυξημένης επιδότησης 20% για όλο το χρόνο για τους παρόχους των περιοχών.
  • Διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι.
  • Η αυξημένη επιδότηση των παρόχων κατά 20% για τον Αύγουστο και για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα.
  • Η νωρίτερη έναρξη του προγράμματος από 1η Αυγούστου σε 1η Ιουλίου.
  • Ειδική μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

6. Πώς ενισχύονται περιοχές που δοκιμάζονται από διάφορες αιτίες π.χ από φυσικές καταστροφές;

  • Φέτος, επιπλέον των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας και του Έβρου, προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων) στο ειδικό καθεστώς των 12 διανυκτερεύσεων εντελώς δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) και αυξημένης επιδότησης 20% για όλο το χρόνο για τους παρόχους των περιοχών.
  • Επίσης, σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή).

7. Ποια μέριμνα έχει ληφθεί για ειδικές ομάδες πληθυσμού;

  • Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για τους μονογονείς και για τα ΑμεΑ.
  • Για τα ΑμεΑ προβλέπεται επιπλέον δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.
  • Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.
  • Προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.
  • Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές στο νέο πρόγραμμα 2024-2025;
  • Αύξηση του προϋπολογισμού από 35.000.000 ευρώ σε 50.000.000 ευρώ.
  • Προσθήκη της Θεσσαλίας (πλην Σποράδων) στο ειδικό καθεστώς των 12 δωρεάν διανυκτερεύσεων και της ενισχυμένης επιδότησης παρόχων.
  • Αυξημένες τιμές επιδότησης για όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων.
  • Μοριοδότηση για όσους δεν πήραν επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή εξαιτίας μοριοδότησης στα δυο τελευταία προγράμματα.
  • Δημιουργία μητρώου παρόχων στο οποίο συμμετέχουν αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου προγράμματος. 

8. Πόσο μπορεί να επωφεληθεί οικογένεια που θα πραγματοποιήσει διακοπές στο πλαίσιο του προγράμματος 2024;

Έστω ότι μια 4μελής οικογένεια επιλέγει να μείνει στην Κρήτη από 01.07 σε ξενοδοχείο 5 αστέρων με πρωινό για 6 διανυκτερεύσεις. Θα πάρει επιδότηση για το ξενοδοχείο 840 ευρώ (4 άτομα Χ 6 διανυκτερεύσεις Χ 35 ευρώ). Για τα ακτοπλοϊκά με τιμή 100 ευρώ μετ’ επιστροφής, 200 ευρώ (50 Χ 4). Σύνολο 1.040 ευρώ.

Αν η διαμονή ορισθεί τον Αύγουστο η επιδότηση θα είναι προσαυξημένη κατά 20% και θα διαμορφωθεί στα 1.008 ευρώ για το ξενοδοχείο (42 ευρώ Χ 4άτομα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

Έστω ότι η ίδια οικογένεια επιλέξει για τη διαμονή τη Β. Εύβοια για την ίδια κατηγορία ξενοδοχείου για 12 διανυκτερεύσεις.


Θα πάρει επιδότηση 2.688 ευρώ (56 ευρώ Χ 4 άτομα Χ 12 διανυκτερεύσεις). Αν επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο 3 αστέρων θα πάρει επιδότηση 2.064 ευρώ (43 ευρώ Χ 4 άτομα Χ 12 διανυκτερεύσεις).

 

To άρθρο Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ: Πως θα μείνετε σε 5άστερο ξενοδοχείο με 35 ευρώ επιδότηση το βράδυ – Όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button