Οικονομία

Η εκτίναξη των τιμών αδειάζει τα ταμεία των εμπόρων και φέρνει νέα κρίση στην αγορά

Η έλλειψη ρευστότητας που αναστατώνει την παγκόσμια αγορά κακάο αναγκάζει τους εμπόρους να καθυστερήσουν τις αγορές κόκκων από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου- σύμφωνα με πηγές του Bloomberg -κυοφορώντας νέα κρίση στο πεδίο αυτό.

Οι έμποροι ξεμένουν από μετρητά, καθώς το ράλι ρεκόρ τους αναγκάζει να βάλουν περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν τη θέση τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Η αγορά περισσότερων φυσικών φασολιών θα απαιτούσε να αντισταθμίσουν τις αγορές τους στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί έμποροι και εταιρείες σοκολάτας επιλέγουν να καθυστερήσουν τις αγορές φασολιών για την επόμενη σεζόν, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων προμηθειών, συνήθως πωλούν έως και το 80% της σοδειάς τους σε κακάο πριν από την έναρξη της συγκομιδής τον Οκτώβριο.

Οι λεγόμενες προθεσμιακές πωλήσεις επιτρέπουν στα έθνη να εγγυηθούν μια ελάχιστη τιμή που πρέπει να καταβληθεί στους καλλιεργητές κακάο, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι κακές καιρικές συνθήκες, η γήρανση των δέντρων και οι ασθένειες των καλλιεργειών έχουν μειώσει την παραγωγή αυτή τη σεζόν, αναγκάζοντας και τις δύο χώρες να καθυστερήσουν τις παραδόσεις φασολιών.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά τους να τηρούν τα προθεσμιακά συμβόλαια, ενώ υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος της επόμενης σοδειάς – ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολλοί επέλεξαν να αναβάλουν τις αγορές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η αγορά κακάο αντιμετωπίζει για τρίτη χρονιά ελλείψεις και μια κρίση ρευστότητας που προκαλεί άγριες διακυμάνσεις των τιμών.

Οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν φέτος και εκτοξεύτηκαν πολύ πάνω από τα 11.000 δολάρια ανά τόνο, καθιστώντας το κακάο πιο ακριβό από το χαλκό.

Όμως, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη έπεσαν, σε ένα σημείο πέφτοντας έως και 27% και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση σε δεδομένα που ξεκινούν από το 1960.

Ορισμένοι μικροί και μεσαίοι εμπορικοί οίκοι έχουν ήδη αναγκαστεί να κλείσουν τις συναλλαγές τους, καθώς η πρόσβαση στη χρηματοδότηση γίνεται δύσκολη λόγω του μεγαλύτερου ελέγχου από τις τράπεζες που φοβούνται τις αθετήσεις δανείων και την πτώχευση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button