Οικονομία

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική η καταχώρηση ΙΒΑΝ στις φορολογικές δηλώσεις – Σε εκκρεμότητα η επιστροφή 85 εκατ. ευρώ

Με «όχημα” το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού, θα προσπαθήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να λύσει το σοβαρό ζήτημα των εκκρεμών επιστροφών φόρου 85 εκατ. ευρώ σε κοντά 190.000 φορολογούμενους, οι οποίοι φέρονται να αδιαφορούν να αναζητήσουν τα χρήματά τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Από φέτος, η δήλωση του IBAN τραπεζικού λογαριασμού του φορολογούμενου, καθίσταται υποχρεωτική προκειμένου να γίνει αποδεκτή η φορολογική του δήλωση. Χωρίς την καταχώριση IBAN, το σύστημα παράγει αυτόματα μήνυμα το οποίο ενημερώνει το φορολογούμενο ότι δεν έχει δηλώσει ή έχει δηλώσει λάθος τραπεζικό λογαριασμό, μπλοκάροντας την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

 

 

Το μέτρο ελήφθη για να καταστεί εφικτή η πίστωση συνολικού ποσού 85 εκατ. ευρώ σε 190.000 φορολογούμενους οι οποίοι …ξέχασαν να δηλώσουν IBAN. Σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους έχουν σταλεί αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην προσωπική τους θυρίδα στο taxisnet αλλά χωρίς ανταπόκριση.

Πέρα από την εκκρεμότητα, το ζήτημα έχει προκαλέσει και τεχνικά εμπόδια στη διαδικασία της αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 1,3 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων από την ΑΑΔΕ.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις 1,3 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων θα υποβληθούν αυτόματα στις 2 Ιουλίου από την ΑΑΔΕ. Εφόσον στο μεσοδιάστημα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν τροποποιήσουν κάποια από τα στοιχεία τα οποία έχουν προσυμπληρωθεί, η εφορία θα προωθήσει μόνη της τη δήλωση στο σύστημα. Ξεκάθαρο είναι ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να μεταβάλλουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία και να υποβάλλουν νωρίτερα, όποτε θέλουν τις δηλώσεις τους.

Αυτές τις ημέρες η ΑΑΔΕ «μετρά» πόσοι είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν δηλώσει IBAN και εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαιρέσεων – για την αυτόματη υποβολή – για συνταξιούχους άνω των 70 ετών.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων από φέτος:

Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Παράλληλα, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ/ΚΕΒΕΙΣ.

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

To άρθρο ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική η καταχώρηση ΙΒΑΝ στις φορολογικές δηλώσεις – Σε εκκρεμότητα η επιστροφή 85 εκατ. ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button