Οικονομία

Γερμανία: Aύξηση των επενδύσεων των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων σε επιχειρήσεις ζητούν οι βιομήχανοι

Την αύξηση του ποσοστού των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία μπορούν να επενδύσουν σε επιχειρηματικά κεφάλαια έως και στο 10%, ζητά ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Βιομηχανίας στη Γερμανία (BDI).

Kαι αυτό προκειμένου να υπάρξει χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των νέων στον κλάδο της τεχνολογίας της Γερμανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδέσμου της βιομηχανίας της Γερμανίας. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως κεφάλαια ανάπτυξης από συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και ιδρύματα και Family Offices (σ.σ. Ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη διαχείριση επενδύσεων για πλούσιες οικογένειες)

μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τις σκανδιναβικές χώρες, οι θεσμικοί επενδυτές στη Γερμανία εξακολουθούν να μην είναι σαφώς εξοικειωμένοι με την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Οι δημόσιοι θεσμικοί επενδυτές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν έως και 10% σε επιχειρηματικά κεφάλαια, σημειώνει ο BDI.

Τα κεφάλαια ανάπτυξης από συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Τελευταία η Ελβετία προσέφερε σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία μια ειδική ευκαιρία με μια νέα κατηγορία επενδύσεων να επενδύει έως και το 5% του ενεργητικού του στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των μη εισηγμένων νεοφυών επιχειρήσεων και των VC.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τις σκανδιναβικές χώρες, το διανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα στη Γερμανία δεν έχει ακόμη καθιερωθεί.

Οι προσόδοι από τις μετοχές και το κεφάλαιο γενεών μπορούν να συμβάλουν έμμεσα αλλά σημαντικά στην ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, π. χ. στην περίπτωση των Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων σε τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική συσχέτιση με τις νεαρές καινοτόμες επιχειρήσεις (VC και χρηματιστήριο) στην περίπτωση του κεφαλαίου γενεών και του κεφαλαίου
στις ασφαλιστικές εταιρείες/συνταξιοδοτικά ταμεία μέσω κανονιστικών ρυθμίσεων μπορεί να το βελτιώσει περαιτέρω, διότι η
αυτό οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο επενδύσεων σε νέες καινοτόμες εταιρείες.

Η δημιουργία επενδυτικών κεφαλαίων για βασικές τεχνολογίες μπορούν επίσης να βελτιώσουν το περιβάλλον της αγοράς, καθώς αυτό θα βελτιώσει την κατανομή των κεφαλαίων για έργα καινοτομίας: και εδώ, επίσης, δεν είναι ακόμη δυνατόν να
αρκετά εμπειρικά στοιχεία.

Ταυτόχρονα, όλες οι περαιτέρω τυπικές βελτιώσεις για την αύξηση του αριθμού των ΑΜΚ (Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων), όπως προβλέπεται στον νόμο για τη μελλοντική χρηματοδότηση, μπορούν μόνο να χαιρετιστούν.

Σύμφωνα με το BDI, η Γερμανία έχει αδυναμίες όσον αφορά την ίδρυση επιχειρήσεων και τη χρηματοδότησή τους.

Πολλές βιομηχανικές καινοτομίες απαιτούν υψηλότερους όγκους χρηματοδότησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το κεφάλαιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό, σημειώνει ο BDI. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διεθνείς επενδυτές καλύπτουν αυτό το κενό και χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους για να προσελκύσουν τεχνολογίες, καινοτομίες ή ολόκληρες εταιρείες στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση δρομολόγησε το 2021 ένα “Ταμείο Μέλλοντος της Γερμανίας” (Zukunftsfonds) συνολικού ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να συμπληρωθεί στο μέλλον, λένε οι Γερμανοί βιομήχανοι.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις σε βασικούς τομείς τεχνολογιών και βιομηχανικού μετασχηματισμού χρειάζονται πιο στοχευμένη χρηματοδότηση.

Η Γερμανία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο ανάπτυξης και επενδύσεων για αυτές τις βασικές τεχνολογίες, το οποίο θα υπερβαίνει τα υφιστάμενα μέσα.

Θα πρέπει να είναι δυνατή η επέκταση της συγχρηματοδότησης πέραν του τρέχοντος πλαισίου.
Προκειμένου να βελτιωθεί η μετέπειτα έξοδος των ιδρυτών, οι μελλοντικές πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να αναλύονται και να αξιολογούνται καλύτερα.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζωογονηθεί η ανάλυση αποθεμάτων για βασικές τεχνολογίες.

Τα κεφάλαια ανάπτυξης από συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδρύματα και οικογενειακά γραφεία θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη συνολική χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων. Χρειάζονται δημόσιοι θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές

Τα φορολογικά κίνητρα για την έρευνα θα πρέπει να επεκταθούν προκειμένου να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης και ο κίνδυνος των δραστηριοτήτων Έρευνας και Ανάπτυξης. Ειδικά στην περίπτωση των νεοφυών επιχειρήσεων με τεχνολογικό προσανατολισμό, αυτό μπορεί να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη αποδοτικότητα του κεφαλαίου με στοχευμένο τρόπο.

To άρθρο Γερμανία: Aύξηση των επενδύσεων των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων σε επιχειρήσεις ζητούν οι βιομήχανοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button