Οικονομία

Τουρκία: Ο πληθωρισμός φτάνει το 70% αλλά η Κεντρική Τράπεζα ελπίζει ότι δεν θα αυξηθεί άλλο

Επιταχύνθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός της Τουρκίας, καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές, όπως η αύξηση των μισθών, αντισταθμίζουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 69,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ο ταχύτερος ρυθμός από τα τέλη του 2022 και από 68,5% τον Μάρτιο. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων ήταν να φτάσει ο πληθωρισμός λίγο πάνω από το 70%.

Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, παρέμεινε σταθερός στο 3,18%. Οι τουρκικές νομισματικές αρχές έχουν δηλώσει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα δεν θα κορυφωθεί μέχρι αυτόν τον μήνα, πριν επιβραδυνθεί στο 36% μέχρι το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα απέχει πιθανότατα μήνες από το να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού. Αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 50% από 8,5% τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας μια στροφή μετά από αρκετά χρόνια ακρόασης των εκκλήσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

To άρθρο Τουρκία: Ο πληθωρισμός φτάνει το 70% αλλά η Κεντρική Τράπεζα ελπίζει ότι δεν θα αυξηθεί άλλο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button