lifestyle

Σπαράγγια: 5 οφέλη για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζατε

Το σπαράγγι είναι ένα θρεπτικό λαχανικό με λίγες θερμίδες και πλούσιο σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ αποτελείται από 93% νερό: Βιταμίνη Β6 καθώς και C, E, Α, Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκός, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, φολικό οξύ, θειαμίνη, σελήνιο, Β καροτίνη, ριβοφλαβίνη, φυτικές ίνες, χρώμιο, ασπαρτικό οξύ, χρώμιο, ασπαρτικό οξύ.

Τα σπαράγγια έχουν πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους από άτομα που έχουν υψηλές τιμές ουρικού οξέος και δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις πουρίνες.

Υγεία της καρδιάς: Τα σπαράγγια περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών Β βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ), η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τα σπαράγγια έχουν πάνω από ένα γραμμάριο διαλυτών φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, και το αμινοξύ ασπαραγίνη που βοηθά το σώμα να αποβάλλει το υπερβολικό αλάτι. Τα σπαράγγια έχουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Και τα δύο μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Αντιγηραντικές ιδιότητες, προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και «σύμμαχος» κατά του καρκίνου: Το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη πιστεύεται ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Επίσης, το φυλλικό οξύ στα σπαράγγια συνεργάζεται με την βιταμίνη Β12 για να αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση.

Τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα σπαράγγια, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επιπρόσθετα, περιέχουν μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται σαπωνίνες και έχουν λιποδιαλυτά και υδατοδιαλυτά συστατικά. Αυτά είναι γνωστά για τις επιδράσεις τους στις κυτταρικές μεμβράνες και την ανοσοαπόκριση.

Μειώνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2: Το αυξημένο οξειδωτικό στρες ενοχοποιείται για τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, όπως συμβαίνει και με τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οι εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των σπαραγγιών και τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις ασθένειες. Τα σπαράγγια βελτιώνουν την έκκριση ινσουλίνης και την λειτουργία των β-κυττάρων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Υγεία πεπτικού συστήματος: Τα σπαράγγια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συνεπώς, συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διέλευση των τροφίμων στο έντερο και παρέχουν ανακούφιση από τη δυσφορία κατά τη διαδικασία της πέψης.

Υγεία των νεφρών: Τα σπαράγγια μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό διουρητικό, βοηθώντας το σώμα να αποβάλει την περίσσεια αλατιού και υγρών, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που υποφέρουν από οίδημα (πρήξιμο) και υψηλή αρτηριακή πίεση. Βοηθούν, επίσης, στην αποβολή των τοξινών στα νεφρά και στην πρόληψη της νεφρολιθίασης.

To άρθρο Σπαράγγια: 5 οφέλη για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζατε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button