Περιβάλλον

Θαλάσσια πανδημία στην Ερυθρά Θάλασσα έχει εξαλείψει τους αχινούς

Ανησυχία έχει προκαλέσει μια πανδημία στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχει εξαλείψει τους αχινούς και η οποία υπάρχει κίνδυνος να γίνει παγκόσμια.

Το είδος του αχινού που έχει προσβληθεί είναι γνωστός προστάτης των κοραλλιογενών υφάλων, με αποτέλεσμα οι θάνατοί τους να θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο το ήδη εύθραυστο οικοσύστημα των υφάλων αυτών.

Η πανδημία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο στον Κόλπο της Άκαμπα και ερευνητές λένε πως έχουν έκτοτε εντοπίσει το παθογόνο, στο οποίο οφείλεται, μέσω μοριακής ανάλυσης.

Την συνδέουν με μαζικούς θανάτους σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Χερσόνησο και μέχρι το νησί της Ρεϊνιόν στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Το παθογόνο σκοτώνει γρήγορα και βίαια, με ολόκληρες αποικίες να χάνονται μέσα σε μόλις δύο ημέρες, καθιστώντας δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι αχινοί πεθαίνουν, λέει ο Όμρι Μπρονστάιν, ζωολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Στάιχαρντ. Φαίνεται πως κατευθύνεται ανατολικά προς τα τροπικά ύδατα του Τριγώνου των Κοραλλιών, που εκτείνεται στα ανοικτά της νοτιοανατολικής Ασίας, και τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας.

«Φοβάμαι ότι στην τρέχουσα κατάσταση αυτή είναι η πορεία, έτσι πηγαίνουν εκεί» λέει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button