Οικονομία

Η ..μαγνητική του Άρη στις δημοσκοπήσεις, είναι ο Γκρίνμπεργκ του Στέφανου; Μπαράζ αγωγών για τα e mails της Ασημακοπούλου, τα καλά νέα από τους τραπεζίτες, τα όχι και τόσο καλά για την οικονομία, τα σενάρια για την Ελευσίνα

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για Άρη

Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε με καλό μάτι την αξιοποίηση του προερχόμενου από το καραμανλικό μπλοκ Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη. Ανησυχούν για στροφή στον «μεσαίο χώρο» τον οποίο έχει πιστέψει και υπηρετήσει ο πρώην υπουργός της ΝΔ. Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, Ρένα Δούρου γνώριζαν τον Σπηλιωτόπουλο από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα όταν τον στήριζε πολιτικά και συνεργάζονταν. Φαίνεται ότι έκαναν θετικές εισηγήσεις στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι δυο τους δεν γνωρίζονταν πριν. Η στρατηγική συμφωνία Κασσελάκη – Παππά στην κούρσα για την ηγεσία, ανέφερε ότι το μήνυμα που δεσμεύει όλους και όλες για κοινή πορεία, στη βάση της ιδρυτικής διακήρυξης, ψηφίστηκε ομόφωνα και συσπειρώνει τον κόσμο «από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο» όπου ανήκει και ο Σπηλιωτόπουλος.

Yes από Πέν Νταλαούρα

Το γνωστό τρολ του προεδρικού ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επιλογή. «Καλωσορίζουμε τον Άρη στον ΣΥΡΙΖΑ κ συγχαίρουμε τον Πρόεδρο Στέφανο @skasselakis για αυτή την προσθήκη στο επικοινωνιακό του επιτελείο. Μόλις τον δείτε σε πάνελ απέναντι στο «τέρας», θα αναθεωρήσετε γρήγορα, δώστε του μια ευκαιρία κ αφήστε τα αριστερόμετρα.

Το γνωστό τρολ του προεδρικού ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επιλογή. «Καλωσορίζουμε τον Άρη στον ΣΥΡΙΖΑ κ συγχαίρουμε τον Πρόεδρο Στέφανο @skasselakis για αυτή την προσθήκη στο επικοινωνιακό του επιτελείο. Μόλις τον δείτε σε πάνελ απέναντι στο «τέρας», θα αναθεωρήσετε γρήγορα, δώστε του μια ευκαιρία κ αφήστε τα αριστερόμετρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κυβερνητική τροχιά.

Κάθε προοδευτικός πολίτης κ πολιτικός, θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος, αρκεί να συμφωνεί με όσα πρεσβεύουμε. Για όσους έχουν ενστάσεις, απλά να θυμίσω ότι το 32% δεν ήταν όλοι αριστεροί, κάθε άλλο 😉

Προχωράμε ✊

Ψυχομετρικά εργαλεία!

Η συμφωνία που έχει γίνει είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος να αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοτικές έρευνες με ψυχομετρικά εργαλεία που αναλύουν τις απαντήσεις των ψηφοφόρων πίσω από τα δημοσκοπικά ποσοστά, θα κάνει για τον ο Σπηλιωτόπουλος. Είναι η …μαγνητική των δημοσκοπήσεων όπως συνηθίζει να λέει. Σε αυτόν τον χώρο αξιοποιείται επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια. Τα focus group εντοπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της ψήφου. Γιατί οι πολίτες ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα, πως νιώθουν, αν θα ψήφιζαν ή δεν θα ψήφιζαν ένα άλλο κόμμα και γιατί, πως τοποθετούνται σε διάφορα ζητήματα κλπ. Ο Κώστας Καραμανλής και επί Άρη Σπηλιωτόπουλου και επί Θόδωρου Ρουσόπουλου έδινε μεγάλο βάρος στις δημοσκοπήσεις. Στην Ρηγίλλης που ήταν τότε τα γραφεία της ΝΔ οι φάκελοι με τις αναλύσεις σχημάτιζαν βουνό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον προσωπικό του επικοινωνιολόγο, τον Αμερικανό Σταν Γκρίνμπεργκ. Τον ακούει με προσοχή και προσαρμόζει τις συμβουλές του στην επικοινωνιακή στρατηγική του.

Ο Άρης είναι ο Σταν του Κασσελάκη;

Το ερώτημα εάν ο Σπηλιωτόπουλος θα μπορούσε να είναι ο Γκρίνμπεργκ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ νωρίς για να το πει κάποιος. Αυτού του είδους σχέσεις χρειάζονται χρόνια για να χτιστούν και θα πρέπει να έχουν καταγράψει απτά αποτελέσματα. Είναι και ο χαρακτήρας του κάθε αρχηγού. «Πιστεύω ότι δεν έχω ανάγκη επικοινωνιολόγου» δήλωσε στην Κατερίνα Καινούργιου στον «Άλφα» ο Κασσελάκης. «Εγώ χαράζω την προσωπική επικοινωνιακή στρατηγική αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να χτίσουμε μια κυβερνητική παράταξη με δομές και όργανα. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο είπε ότι δεν σχολιάζει τα του οίκου του, για συμβούλους, για εργαζομένους της Κουμουνδούρου κλπ. «Τα πιστεύω μου είναι ξεκάθαρα και όλος ο κόσμος τα ξέρει» τόνισε. «Από εκεί και πέρα χτίζουμε ένα κοινωνικό μέτωπο». Επιχείρησε να υποβαθμίσει την συνεργασία του με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο είτε γιατί οι αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλές, είτε γιατί όντως θεωρεί ότι δεν χρειάζεται επικοινωνιολόγο σε κεντρικό ρόλο, διότι αυτήν τη δουλειά την κάνει ο ίδιος για τον εαυτό του. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Η σχέση αυτή θα δοκιμαστεί στην πράξη.

Γαλάζια συμφωνία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τις επαφές με όλους τους βουλευτές της Κ.Ο της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών. Οι τελευταίες συναντήσεις του ήταν με τους βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Αττικής. Ξεχωρίζουμε μια συζήτηση που έγινε με τους βορειοελλαδίτες που στις περιφέρειες τους τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά. Ο Θόδωρος Καράογλου (Β Θεσσαλονίκης) και ο Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς) είπαν κάποια στιγμή «θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουμε να τοποθετούμε στην ακροδεξιά την Ελληνική Λύση ή την Νίκη» προφανώς για να μην προσβάλλονται οι ψηφοφόροι που δεν είναι ακροδεξιοί και θέλουν να προσεγγίσουν και οι ίδιοι. Ο Στράτος Σιμόπουλος (Α Θεσσαλονίκης) του οποίου η εκλογική περιφέρεια είναι κυρίως αστική διαφώνησε. Σχολιάζοντας το θερμό επεισόδιο Φλώρου – Γραμμένου στη Βουλή είπε ότι με το ξύλο που έπεσε και το υβρεολόγιο που αντάλλαξαν παρέπεμψαν στον κασιδιαρισμό. Όλοι τους συμφώνησαν ότι ανάλογα με την κάθε περιφέρεια θα ανεβαίνουν ή θα κατεβαίνουν οι τόνοι. Ο πρωθυπουργός σημείωσε αρκετά παράπονα για υπουργούς και γενικούς γραμματείς που δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα. Κάποιοι αναφέρθηκαν και σε μεγάλα έργα που γίνονται στην περιφέρεια τους και τα «οικειοποιούνται» οι δήμαρχοι όπως τόνισαν, ενώ τα λεφτά τα δίνει η κυβέρνηση και η ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους συμβούλεψε να εστιάσουν στην εκλογική περιφέρεια τους και στις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε μία από αυτές.Η αίσθηση που έχουν είναι πως αυξάνεται η συσπείρωση στην παράταξη. «Θα το πιάσουμε το 33% και θα το ξεπεράσουμε» έλεγαν.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι..

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Κ.Ο της ΝΔ τα πάει πολύ καλά επικοινωνιακά. Αν συνέβαινε το αντίθετο, το αρνητικό κλίμα θα έφτανε πρώτα στον ίδιο, όπως είπε, στέλνοντας το μήνυμα no news good news. Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως ήρθε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος να τα τινάξει όλα στον αέρα. «Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας έχει μια βιολογική βάση», δήλωσε και ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων. Μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δικαιολόγησε την «επιστημονική ανάλυση». Το άδειασμα ήταν καθολικό, εκτός και εντός ΝΔ (Σοφία Ζαχαράκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Παύλος Μαρινάκης κ.α). Ο υφυπουργός Υγείας και ψυχίατρος στο επάγγελμα έκανε διορθωτική δήλωση. Η σύσταση του πρωθυπουργού να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουν όπως φαίνεται πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Τρέχουν οι εξελίξεις

Σε ακρόαση κλήθηκαν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ο πρώην τομεάρχης διασποράς της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος, η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαρροή των e mails των αποδήμων από το υπουργείο Εσωτερικών. Ήταν τεταμένη η ατμόσφαιρα και υπήρξαν διαπληκτισμοί, κάποιες στιγμές, όπως αναφέρουν πηγές της στήλης. Τους δόθηκαν δύο εβδομάδες για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους. Χθες ο εισαγγελέας (τρέχει παράλληλα και η έρευνα της Δικαιοσύνης) κάλεσε τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο ο οποίος έχει αναλάβει τον μεγάλο όγκο των αγωγών προς το ελληνικό Δημόσιο και ιδιαίτερα το υπουργείο Εσωτερικών και προς την ευρωβουλευτή, για την διαρροή των e-mail. Μέρα με την ημέρα αυξάνεται ο αριθμός τους. Οι αγωγές προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τις 230 και προς την κυρία Ασημακοπούλου τις 75. Ζητούν 20.000€ ο καθένας από την κάθε πλευρά. Το συνολικό ποσόν ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια €. Η απόφαση της Αρχής αναμένεται μετά τις 20 Μαΐου και πριν τις ευρωεκλογές.

Τα καλά νέα από τους τραπεζίτες…

Ευχάριστα νέα είχαν χθες οι τραπεζίτες αν και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δεν ανταποκρίθηκε! Ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς μίλησε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2023 για το μέρισμα που θα μοιράσει η τράπεζα έπειτα από 16 χρόνια. Η τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου αναμένεται να εγκρίνει τη διανομή συνολικού μερίσματος 80 εκατ. ευρώ με το σχετικό αίτημα να έχει σταλεί στην ΕΚΤ από τα μέσα του προηγούμενου μήνα. Ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής είδε, επίσης, την τράπεζα να αποκτά επενδυτική βαθμίδα, σχεδόν 15 χρόνια μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Morningstar DBRS αξιολόγησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας με BBB (low). Η Εθνική είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα.

…και τα όχι και τόσο καλά για την οικονομία

Η προσγείωση της πρόβλεψης για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% για το 2024, σε σχέση με την πρόβλεψη του 2,9% που είχε ενσωματωθεί πριν από λίγους μήνες στον προϋπολογισμό δεν είναι και η πλέον ευχάριστη είδηση. Ειδικά όταν η φετινή χρονιά έπρεπε να είναι το 12μηνο καλπασμού των έργων και των άλλων προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιο σεμνό για την ανάπτυξη, τόσο για το 2024, όσο και για το 2025 (πρόβλεψη για 2,6%). Περισσότερα πρέπει να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο, όταν και θα κατατεθεί το πλήρες Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα καλύπτει την περίοδο 2025 – 2028.

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα δάνεια τρέχουν, οι επιδοτήσεις σκοντάφτουν

Μόλις 450 εκατ. ευρώ, όπως είχαμε γράψει πριν από λίγες ημέρες, διατέθηκαν στην αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Περίπου τόσα είχαν προϋπολογιστεί με αποτέλεσμα στα επόμενα τρία τρίμηνα να καλούμαστε να απορροφήσουμε 3,2 δισ. δηλαδή περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο το τρίμηνο. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναφέρονται μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 768 έργα και προγράμματα συνολικής δαπάνης 21,8 δισ. ευρώ με τον ΦΠΑ ενώ έχουν καταγραφεί δαπάνες ή μεταφορές ποσών σε φορείς του δημοσίου ύψους 5,75 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 18,2 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και 17,7 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων.

Στο σκέλος των δανείων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προς χρηματοδότηση 700 επενδύσεις συνολικού ύψους 24,2 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. προέρχονται από δάνεια μέσω του Ταμείου, 8,2 δισ. από δάνεια των εμπορικών τραπεζών και έξι δισ. από ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαν υπογραφεί 287 συμβάσεις για επενδύσεις 11,5 δισ. ευρώ. Τα 4,75 δισ. προέρχονται από δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης, 3,77 από δάνεια των εμπορικών τραπεζών και 2,63 δισ. αποτελούν ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.

Τα σενάρια για την Ελευσίνα

Ένας από τους όρους της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco προβλέπει πως δεν θα δημιουργηθεί ανταγωνιστικό λιμάνι στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων σε ακτίνα κάποιων χιλιομέτρων (ο ακριβής αριθμός μας διαφεύγει). Κάποιοι, όμως, πιέζουν την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε αλλαγή του συγκεκριμένου όρου προκειμένου να δημιουργηθεί στην Αττική ένας δεύτερος εμπορευματικός πόλος, με επίκεντρο το λιμάνι της Ελευσίνας που είναι και πιο κοντά στις μεγάλες αποθήκες του Θριασίου Πεδίου. Ετσι και αλλιώς, τονίζουν, το μονοπώλιο της Cosco στον εμπορευματικό βραχίονα του Πειραιά, όπου ελέγχουν και τους τρεις προβλήτες, είναι σχεδόν πρωτοφανές στην Ευρώπη όπου σε κάθε λιμάνι υπάρχουν από δύο έως πέντε – έξι ανταγωνιστές που λειτουργούν τερματικούς σταθμούς containers. Ένα μικρό ανταγωνιστικό προβλήτα θέλει να δημιουργήσει στον Ασπρόπυργο, στο πρώην εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, η αμερικανική H.I.G. Capital. Μέχρι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφτεί το χώρο που προγραμματίζεται η μεγάλη επένδυση.

Γιατί η Ελευσίνα και όχι η Θεσσαλονίκη;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, και όχι στη βαλκανική χερσόνησο, ιδανικό σημείο για την ανάπτυξη τερματικού σταθμού containers θα ήταν η Θεσσαλονίκη και ο ΟΛΘ. Βρίσκεται πολύ κοντά στη βαλκανική ενδοχώρα, έχει παραδοσιακές σχέσεις με γειτονικές δημοκρατίες, κ.α. Η μικρή λεπτομέρεια είναι πως οι βασικοί μέτοχοι του ΟΛΘ δε δείχνουν να βιάζονται. Και όσοι βιαστείτε να τους κακολογήσετε, θυμηθείτε πως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δε διαθέτει σήμερα ούτε επαρκή σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο! Και πως το βαλκανικό σιδηροδρομικό δίκτυο δεν είναι ακόμα το καλύτερο για τη μεταφορά containers προς την κεντρική Ευρώπη. Εδώ δε διαθέτουμε σιδηροδρομική σύνδεση για μεταφορά επιβατών προς της Ευρώπη αν και υπήρχε στις δεκαετίες του ‘50 και του ’60.

To άρθρο Η ..μαγνητική του Άρη στις δημοσκοπήσεις, είναι ο Γκρίνμπεργκ του Στέφανου; Μπαράζ αγωγών για τα e mails της Ασημακοπούλου, τα καλά νέα από τους τραπεζίτες, τα όχι και τόσο καλά για την οικονομία, τα σενάρια για την Ελευσίνα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button