Πολιτική

Η «ιερά ανακωχή» πολιτείας – εκκλησίας, η στάση των κομμάτων δεξιά της ΝΔ και το μήνυμα Μητσοτάκη για ισχυρή διπλή εντολή

Με την παρουσία του αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, στη Μητρόπολη Αθηνών για την Ακολουθία των Παθών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να σηματοδοτήσει, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, τη νέα βάση στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά του Κλήρου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε Μαξίμου και Πειραιώς υπάρχει αισιοδοξία ότι η… «ιερά ανακωχή», μετά από περίπου 2,5 μήνες… «αναταραχής», θα ανακόψει τη μετακίνηση συντηρητικών ψηφοφόρων προς τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., συσπειρώνοντας σημαντικά την «γαλάζια» εκλογική βάση.

Σε… «εγρήγορση» εν όψει Πάσχα

Στη Ν.Δ, παρ’ ότι υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την αποδοκιμασία των δηλώσεων Βελόπουλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς μένει να φανεί στην πράξη αν οι τοπικοί ιεράρχες που αντιδρούσαν στη νομοθετική ρύθμιση για την ισότητα στον γάμο, θα μεταβάλουν τη στάση τους ή αν θα εξακολουθήσουν να προτρέπουν τους πιστούς να καταδικάσουν με την ψήφο τους όσους υπερψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο, συμπλέοντας ουσιαστικά με πολιτικές δυνάμεις, όπως η Ελληνική Λύση.

«Στις δημοσκοπήσεις που θα γίνουν μετά το Πάσχα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς αντιδρούν οι πολίτες στην «καπηλεία» και την «εργαλειοποίηση» της πίστης από κόμματα που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι ασπάζονται την αγάπη και τον χριστιανικό λόγο» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία, πάντως, κρίνουν ήδη ενθαρρυντικά τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν την Ελληνική Λύση να μην έχει δυναμική ανόδου στα ποσοστά της, αντίθετα να έχει χάσει δυνάμεις.

Με το βλέμμα προς τα δεξιά…

Παράλληλα, τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι τα θλιβερά γεγονότα στη Βουλή ανάμεσα στον ανεξάρτητο βουλευτή, εκλεγμένο με τους Σπαρτιάτες Κωνσταντίνο Φλώρο και τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο με τις χειροδικίες και τις ύβρεις, ο προπηλακισμός της βουλευτού Καβάλας της Ν.Δ. Αγγελικής Δεληκάρη σε εκκλησία από στέλεχος της “Νίκης”, όσο και οι παραινέσεις του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου προς βουλευτές της Ν.Δ. να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα, θα καταδείξουν στους πολίτες ότι τα συγκεκριμένα κόμματα «δεν συνιστούν ρεαλιστικές πολιτικές επιλογές». «Ο μισαλλόδοξος, διχαστικός λόγος θα αποδοκιμαστεί στην κάλπη» εκτιμά στέλεχος της Ν.Δ., ενώ είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού την Μεγάλη Τρίτη από τη Βουλή.

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού»

«Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία και η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει «νάρκη» στην κοινωνική ομαλότητα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέροντας το δίλημμα της ευρωπαϊκής κάλπης.

«Για εμάς το πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταθερότητα και η συνέχεια αυτής της πορείας ανάπτυξης, που έχει ήδη αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και, ναι, σηκώνουμε το γάντι των αληθινών διλημμάτων αυτών των ευρωεκλογών: Θέλουμε να εξακολουθούμε να πορευόμαστε σε αυτή την πορεία – παρά τις δυσκολίες – εθνικής σιγουριάς, οικονομικής ανακούφισης ή να ρισκάρουμε όλα όσα έχουμε πετύχει ως τώρα, με αψήφιστες αποφάσεις και με νέα πειράματα; Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ευρωβουλή ή θα στείλουμε εκεί εκπροσώπους που κατηγορούν τον τόπο και την πατρίδα σε κάθε ευκαιρία; Και, τελικά, θα επιστρέψουμε στην καθήλωση ή θα διατηρηθούμε σε αυτή την ανοδική τροχιά των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή που θα ψηφίσουμε σε λίγο;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

«Ισχυρή διπλή εντολή»

«Σε αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα καλούμαστε να απαντήσουμε στις 9 Ιουνίου. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι σε 40 ημέρες από σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα επιβεβαιώσουν για μία ακόμα φορά την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στις δικές τους δυνάμεις, δίνοντάς μας και πάλι μια ισχυρή διπλή εντολή: να ξεπεράσουμε λάθη, να γινόμαστε όλο και καλύτεροι για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα στη χώρα μας, σε ένα πλατύ ρεύμα δυνάμεων που πιστεύουν στον πατριωτισμό της ευθύνης, στον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

To άρθρο Η «ιερά ανακωχή» πολιτείας – εκκλησίας, η στάση των κομμάτων δεξιά της ΝΔ και το μήνυμα Μητσοτάκη για ισχυρή διπλή εντολή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button