Τεχνολογία

Η Google θα προβλέπει πλημμύρες πλέον και στην Ελλάδα

Την επέκταση του Flood Hub, της εφαρμογής που προβλέπει πλημμύρες παγκοσμίως ανακοίνωσε η Google. Πλέον καλύπτει 80 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα Flood Hub περιλαμβάνει πλέον μερικές από τις περιοχές του κόσμου με το μεγαλύτερο ποσοστό έκθεσης σε κινδύνους από πλημμύρες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Με το εργαλείο αυτό καθίσταται δυνατό να προστατευτούν από τα φαινόμενα αυτά 460 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Στη σχετική ανακοίνωση της η Google αναφέρει πως η επέκταση αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας της εταιρείας για αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Με την προσθήκη περιοχών σε 60 νέες χώρες σε όλη την Αφρική, την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, την Ευρώπη και τη Νότια και Κεντρική Αμερική, η πλατφόρμα Flood Hub περιλαμβάνει πλέον ορισμένες από τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που εκτίθενται σε κίνδυνο πλημμύρας και ακραίων καιρικών συνθηκών.

Κυβερνήσεις, οργανισμοί και ιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν το Flood Hub, προκειμένου να λαμβάνουν έγκαιρη ενημέρωση και εν συνεχεία μέτρα για να προετοιμαστούν. Αυτό μπορεί να γίνει με την παρατήρηση σχετικών δεδομένων ανά τόπους μέσω προβλέψεων έως και 7 ημέρες νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι, το 2022 οι ίδιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες μόνο 48 ώρες νωρίτερα .

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του Flood Hub χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμες πηγές δεδομένων, όπως μετεωρολογικές προβλέψεις και δορυφορικές εικόνες. Στη συνέχεια, η τεχνολογία συνδυάζει το Υδρολογικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει την ποσότητα του νερού που ρέει σε ένα ποτάμι και το Μοντέλο Πλημμύρας, το οποίο προβλέπει ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πόσο βαθιά θα είναι το νερό.

Όλες οι πληροφορίες είναι δωρεάν, διαθέσιμες στο κοινό και μπορούν να κοινοποιηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προβλέψεις ενημερώνονται καθημερινά.

Σημειώνεται ότι, εντός του 2023 οι διαδικτυακοί χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για τις σχετικές προβλέψεις στο εργαλείο αναζήτησης της Google, στους Χάρτες και σε συσκευές Android, με σκοπό όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η Google αναφέρει ότι το Flood Hub, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα από την ομάδα του Yale και τον τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Yuganter διαπίστωσαν ότι οι κοινότητες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν σχετική ειδοποίησή πριν φτάσει το νερό στην περιοχή τους, γεγονός που μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από τέτοια φαινόμενα.

Πανελλήνιες εξετάσεις 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button