Οικονομία

Η Ελλάδα υπέβαλε το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,72 δισ. ευρώ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα (17.05.2023) ότι έλαβε τρίτο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα για 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτή η τρίτη αίτηση πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Κομισιόν, σχετίζεται με 39 ορόσημα και 3 στόχους. Καλύπτουν επενδύσεις στην υποδομή ηλεκτροκίνησης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την έναρξη έργων που σχετίζονται με ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης σε κτήρια κατοικιών, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την υιοθέτηση υποδομών οπτικών ινών στα κτήρια.

Το αίτημα πληρωμής περιλαμβάνει επίσης μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, για την επιτάχυνση της απόδοσης της δικαιοσύνης και την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.

Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αφορούν την αντιμετώπιση αδυναμιών στον πολεοδομικό σχεδιασμό, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τη σύσταση νέας ρυθμιστικής αρχής ύδρευσης και λυμάτων για μια πιο ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ενίσχυση της ρύθμισης της αγοράς για τις δημόσιες αστικές και περιφερειακές υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για βιομηχανικά πάρκα.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Οι πληρωμές στο πλαίσιο του RRF βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τώρα το αίτημα και στη συνέχεια θα στείλει την προκαταρκτική της αξιολόγηση για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται γι’ αυτήν την πληρωμή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button