Τεχνολογία

Η ΕΕ ενέκρινε την εξαγορά μαμούθ της Activision Blizzard από τη Microsoft

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά το «μπλόκο» των βρετανικών αρχών στην εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft για το αστρονομικό ποσό των $68.7 δισεκατομμυρίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να δώσει το «πράσινο φως», έπειτα από μια σειρά διορθωτικών μέτρων που παρουσίασε η Microsoft σχετικά με τον τομέα του cloud gaming.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ ανέφερε ότι η δική της ανάλυση έδειξε ότι η συμφωνία δεν θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό, καθώς η Microsoft δέχθηκε να αφήσει ανταγωνιστές της στο cloud να προσφέρουν στις πλατφόρμες τους κορυφαίους τίτλους της Blizzard, όπως το «Call of Duty», για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι υπέρ του ανταγωνισμού, λέγοντας ότι θα «βάλει μπρος» την αγορά του cloud streaming, που αντιπροσωπεύει μόλις το 1% έως 3% της συνολικής αγοράς βιντεοπαιχνιδιών.

Σύμφωνα με την ίδια, τα διαφορετικά συμπεράσματα μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εστιάζουν στο πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η αγορά παιχνιδιών για το cloud στο μέλλον.

«Συμφωνούμε ότι η αγορά του cloud streaming είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά. Μπορεί να διαφωνούμε για την ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί», είπε η Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ βλέπει μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης για το cloud gaming από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως σημειώνει πάντως η αναλύτρια Jennifer Rie του Bloomberg Intelligence, παρόλο που η απόφαση της ΕΕ προσφέρει ελπίδα, «μάλλον δεν αλλάζει πολλά» για τις πιθανότητες να ανταπεξέλθει η Microsoft στις νομικές προκλήσεις που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία (FTC και CMA).

Κάτι που συμβαίνει «επειδή κάθε Αρχή λαμβάνει απόφαση με βάση τις συνθήκες της αγοράς στη δική της περιοχή», όπως εξηγεί, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες αυτές μπορεί να διαφέρουν, οδηγώντας σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο ενός deal».

Η Κομισιόν υπερασπίστηκε τα δικά της συμπεράσματα, λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις της Microsoft θα δώσουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές «να κάνουν stream τα παιχνίδια της Activision χρησιμοποιώντας οποιεσδήποτε υπηρεσίες cloud gaming» που λειτουργούν στην ΕΕ.

«Οι δεσμεύσεις θα ξεκλειδώσουν σημαντικά οφέλη για τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές, φέρνοντας τα παιχνίδια της Activision σε περισσότερες συσκευές από ό,τι πριν», αναφέρει δήλωση της Κομισιόν. 

Αντίθετα, η CMA στη Μεγάλη Βρετανία είχε συμπεράνει ότι η συμφωνία θα ενισχύσει το πλεονέκτημα της Microsoft στην αγορά παιχνιδιών cloud, δίνοντάς της τον έλεγχο σε μια σειρά κορυφαίων τίτλων, όπως το «Overwatch» και το «World of Warcraft».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button