Πολιτική

Η Βουλή της μιας μέρας, η πρώτη χωρίς Καραμανλή και Παπαρήγα – Οι μεγάλοι απόντες της ορκωμοσίας

Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα με χαμόγελα, αγκαλιές και selfies ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (28.5.2023) η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Η νέα Βουλή που θα έχει σύντομο πολιτικό βίο, καθώς θα διαλυθεί αύριο, ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και του Όθωνα Ηλιόπουλο, ενώ μεγάλοι απόντες ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και η πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι βουλευτές ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, ενώ στη συνέχεια ορκίστηκαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και τέλος ορκίστηκαν οι βουλευτές που επέλεξαν πολιτικό όρκο.

Από τους 300 βουλευτές, 104 εκλέγονται για πρώτη φορά, 13 ήταν βουλευτές παλαιότερα και όχι την προηγούμενη περίοδο, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν 75 γυναίκες – από 66 που ήταν στην προηγούμενη Βουλή. Δείτε την ορκωμοσία της νέας Βουλής μέσα από φωτογραφίες

Δύο ήταν οι βουλευτές που δεν ορκίστηκαν. Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς της Νέας Δημοκρατίας και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνας Ηλιόπουλος, καθώς και οι δύο απουσίαζαν στις ΗΠΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα ορκιστεί αργότερα την Κυριακή, ενώ ο Όθωνας Ηλιόπουλος μάλλον δεν θα προλάβει να επιστρέψει και να βρει «ζώσα» τη Βουλή για να ορκιστεί, καθώς αύριο Δευτέρα η Βουλή διαλύεται.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ανάμεσα στα έδρανα της Βουλής δεν βρισκόταν η πρώην γενική γραμματέας και μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Και οι δύο επέλεξαν να αποσυρθούν από την ελληνική πολιτική σκηνή και δεν έθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ανάμεσα στις ηχηρές απουσίες ήταν και όσοι δεν κατάφεραν να εκλεχθούν όπως ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κωνσταντίνα Κούνεβα από το ΚΚΕ, ο Κώστας Σκανδαλίδης και Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ. 

Μακριά από τα έδρανα της Βουλής θα μείνει για την επόμενη τετραετία και ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Οικονόμου της ΝΔ.

Εκτός Βουλής έμεινε και ο Γιάννης Τραγάκης της ΝΔ, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος ο παλαιότερος βουλευτής της χώρας, καθώς εκλεγόταν ανελλιπώς από το 1974! Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε.

To άρθρο Η Βουλή της μιας μέρας, η πρώτη χωρίς Καραμανλή και Παπαρήγα – Οι μεγάλοι απόντες της ορκωμοσίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button