Οικονομία

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ διέψευσε προς το χειρότερο τις προβλέψεις

Βραδύτερα αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2024, λόγω της χαμηλότερης καταναλωτικής δαπάνης για αγαθά, ενώ σημειώνεται ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο από ότι είχε εκτιμηθεί, στο 1,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bureau of Economic Analysis που δημοσιεύθηκαν σήμερα (30.5.2024). Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας – οι προσωπικές δαπάνες – προχώρησε κατά 2,0%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,5%.

Οι αριθμοί υπογραμμίζουν την απώλεια δυναμικής για την έναρξη του 2024 μετά από συνεχείς ανοδικές εκπλήξεις το 2023. Τα υψηλά επιτόκια, οι φθίνουσες αποταμιεύσεις της εποχής της πανδημίας και η βραδύτερη αύξηση του εισοδήματος είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν τα αμερικανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν, καθώς οι δαπάνες για αγαθά -ιδίως για αυτοκίνητα- ήταν πολύ πιο ήπιες. Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβραδύνθηκαν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση.

Η προς τα κάτω αναθεώρηση των καταναλωτικών δαπανών αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρήσεων και των κατοικιών, σύμφωνα με το Bloomberg. Ένα βασικό μέτρο της υποκείμενης εγχώριας ζήτησης, γνωστό ως τελικές πωλήσεις σε ιδιώτες εγχώριους αγοραστές, αυξήθηκε κατά 2,8%, έναντι της αρχικά αναφερόμενης αύξησης 3,1%

To άρθρο Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ διέψευσε προς το χειρότερο τις προβλέψεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button