Περιβάλλον

Ζερεφός στο CNN Greece: Οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν να γίνουν Χαβάη

Ειδικότερα, μιλώντας για το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας στα ακραία καιρικά φαινόμενο, ο καθηγητής σημείωσε πως «η Ελλάδα θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινόμενων».

Οι περιοχές που απειλούνται περισσότερο – Αυξημένη θνησιμότητα στα αστικά κέντρα

Οι περιοχές, δε, που είναι περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική κρίση, σύμφωνα με τον επιστήμονα, εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Ακόμη περισσότερο απειλούνται, όμως, οι αστικές περιοχές λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης επεισοδίων καύσωνα, τα οποία, όπως, εξηγεί «αναμένεται να ενισχύσουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και να οδηγήσουν σε αύξηση της θνησιμότητας στα αστικά κέντρα».

Παράλληλα, περίπου τα 1.000 χλμ. των περιοχών που βρέχονται από θάλασσα αποτελούν περιοχές υψηλής ευπάθειας στην κλιµατική αλλαγή, λόγω του κινδύνου ανόδου της µέσης στάθµης της θάλασσας, η οποία εκτιµάται ότι θα κυµανθεί µεταξύ 0,2 και 2 µέτρων µέχρι το 2.100.

Να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα είναι μια χώρα µε εξαιρετικά µεγάλο µήκος ακτογραµµής, περίπου 16.300 χλµ., όσο περίπου το 1/3 της περιφέρειας του πλανήτη.

Το 20% των ακτών της χώρας απειλείται

«Από το σύνολο της ακτογραµµής της Ελλάδος, περίπου το 20% αποτελεί ακτές µε µέτρια έως υψηλή ευπάθεια».

Υπ’ αυτό το πρίσμα αναμένεται να προκληθούν σοβαρές συνέπειες, όπως τονίζει «όχι μόνο στα παράκτια οικοσυστήματα και τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στην αποσταθεροποίηση των τουριστικών περιοχών της χώρας (αμμουδιές κλπ) οι οποίες θα κινδυνεύσουν κατά ανάλογο τρόπο που κινδυνεύουν σήμερα διάσημες αμμουδιές, όπως στη Χαβάη».

Πολύ νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι – Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών

Αναφερόμενος στις πρώτες εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι, ο κ. Ζερεφός σημείωσε πως αρχικά αυτό «έκανε την εμφάνισή του πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο».

Η πρόωρη έλευση του καλοκαιριού λοιπόν και άρα η επέκτασή του χρονικά, αναμένεται να φέρει αυξημένα ποσοστά ξηρασίας και άρα και είναι αυξημένος και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στη χώρα.

Όπως εξηγεί «τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν τον κορμό των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων και, ταυτόχρονα, τα φίλτρα και τους συντελεστές για ένα ποιοτικό περιβάλλον για τον άνθρωπο και τα άλλα έμβια όντα».

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, οι πυρκαγιές που παρατηρούνται χαρακτηρίζονται από την υψηλότατη ένταση, το μέγεθος, τη διάρκεια, την οξύτατη ανθεκτικότητα στην κατάσβεσή και την ανεξέλεγκτη διάστασή της που καίει τα πάντα στο πέρασμά της».

Αυτός ο τύπος πυρκαγιών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της NASA ονομάζονται «mega-fires», μεγαπυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αυτές βρίσκονται -ιστορικά- στην απαρχή της κλιματικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, «σχεδόν όλες (96%) από τις 500 πιο καταστροφικές πυρκαγιές στον κόσμο, τη δεκαετία 2010-2020, έχουν συμβεί σε περιόδους ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών ή/και παρατεταμένης ξηρασίας, φαινόμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή».

Αυξάνεται η θνησιμότητα από θερμοπληξία

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο επηρεάζεται ο άνθρωπος από τις αλλαγές στο κλίμα.

«Δυστυχώς ο άνθρωπος είναι άμεσα εκτεθειμένος και επηρεάζεται σημαντικά από τις μεταβολές του κλίματος και των καιρικών φαινομένων που συνήθως ακολουθούν» αναφέρει.

«Αύξηση θερμοκρασίας, μεγάλες περίοδοι ανομβρίας, ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλαγές στα οικοσυστήματα, μεταβολή της ποιότητας αέρα κ.α. έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην υγεία του ανθρώπου» εξηγεί.

Για παράδειγμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θνησιμότητα από θερμοπληξία αυξάνεται μετά από έντονα και παρατεταμένα επεισόδια καύσωνα.

Πότε έγιναν ορατά τα πρώτα σημάδια επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής;

Τα πρώτα σημάδια επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής, άρχισαν σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό να διαφαίνονται την τελευταία δεκαετία.

Η περσινή χρονιά, όμως, φαίνεται να σημάδεψε τον πλανήτη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Το 2023 ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη θερινή περίοδο αλλά και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

«Χαρακτηριστικό και ανησυχητικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από τα μέσα του προηγούμενου έτους καταγράφονται συνεχώς οι υψηλότερες μέσες πλανητικές θερμοκρασίες κατά την περίοδο όπου υπάρχουν διαθέσιμες μετεωρολογικές παρατηρήσεις».

Να σημειωθεί, δε, πως «βρισκόμαστε κοντά στο ανώτατο όριο της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας κατά 1.5ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα όπως αυτό περιγράφεται στην Συμφωνία των Παρισίων (COP21)».

Από το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο φαινόμενο του βρασμού

Την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής, όπως, επισημαίνει ο κ. Ζερεφός, έχει περιγράψει με γλαφυρό τρόπο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας ότι «περνάμε από το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο φαινόμενο του βρασμού».

«Έως τώρα μιλούσαμε για την σταδιακή αύξηση της έντασης του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ πια φαίνεται ότι η θερμοκρασιακή αύξηση του πλανήτη θα πραγματοποιείται με εντονότερους και ταχύτερους ρυθμούς και τα αποτελέσματα θα είναι πιο καταστροφικά από τις μέχρι τώρα προβλέψεις» καταλήγει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button