Πολιτική

Ευρωεκλογές με καύσωνα – Οι μάχες, τα «στοιχήματα» και οι τελευταίοι υπολογισμοί των κομμάτων για τους αναποφάσιστους

Η ώρα για τις φετινές Ευρωεκλογές έφτασε, με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται σε συναγερμό. Η χώρα στις κάλπες, ενώ έρχεται καύσωνας από την Ιταλία. «Κλειδί» στη μάχη οι αναποφάσιστοι.

Οι Ευρωεκλογές στέλνουν τους πολίτες της χώρας στις κάλπες, με τους μονομάχους να αγωνιούν και τα κομματικά επιτελεία να κάνουν τους τελευταίους υπολογισμούς τους. Σε όλα υπάρχει αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα. «Μεγάλοι» και «μικροί» της κεντρικής πολιτικής σκηνής, θεωρούν πως το πρόσημο στο τέλος θα είναι θετικό. Μένει να φανεί ποια θα είναι η συμμετοχή και ποιοι θα ωφεληθούν από την αποχή. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή στο 40 – 45% του εκλογικού σώματος. Κάτι που αν επαληθευτεί, θα πρόκειται για την χαμηλότερη στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών αναλύθηκαν με προσοχή από τα κομματικά επιτελεία. Σε αυτές, η ΝΔ εμφάνιζε σταθερό προβάδισμα, με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση. Ενισχυμένο δημοσκοπικά εμφανιζόταν τόσο του ΚΚΕ, όσο και η Ελληνική Λύση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Ικανοποίηση από τα ευρήματα σε Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, που θεωρούν ότι θα καταφέρουν να πάρουν έδρα. Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες και Φωνή Λογικής αναμένεται να δώσουν μάχη για να πιάσουν τον πήχη του 3%.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για συμμετοχή στο 40%-45%, σημαίνει ότι από τα περίπου 9,8 εκατομμύρια εκλογέων θα πάνε στην κάλπη μόλις τα 3,9 με 4,4 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, ο πήχης του 3% θα διασφαλιστεί με μόλις 117.000-132.000 ψήφους. Το εκλογικό μέτρο βάσει του οποίου καθορίζεται ο αριθμός των εδρών που δικαιούται κάθε συνδυασμός εξαρτάται από το άθροισμα των ποσοστών άνω του 3%. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όσα κόμματα ξεπεράσουν τον συγκεκριμένο πήχη θα πάρουν έστω μία από τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν τα κόμματα που θα πιάσουν τουλάχιστον 3,1% φαίνεται πως εξασφαλίζουν μια έδρα. Για την εκλογή 2ου ευρωβουλευτή πιθανότατα να απαιτείται ποσοστό περίπου στο 7,2%. Η 3η έδρα στο 11,6% και η 4η περίπου στο 16%.

Κλειδί η στάση των αναποφάσιστων

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων κινείται στη ζώνη του 12%-14% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Είναι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών που προεκλογικά δεν θέλησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Πολλοί είναι πιθανό να αποφασίσουν πάνω από την κάλπη, το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν.

Σε μια σειρά από περιφέρειες της χώρας, αναμένονται μάχες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατόπιν συγκρίσεις με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν από τις 07.00 το πρωί ως τις 19.00 το βράδυ. Οι ψηφοφόροι μπορούν να επισκεφτούν την ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» για να εντοπίσουν το εκλογικό τμήμα όπου ανήκουν. 

Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Ευρωεκλογές και καύσωνας

Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν όπως όλα δείχνουν με ζέστη. Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάνει λόγο για θερμές αέριες μάζες από την Ιταλία, που θα φτάσουν στη χώρα μας και θα φέρουν σε ορισμένες περιοχές καύσωνα. «Εμμονή στις υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να παρουσιάζει ο φετινός Ιούνιος, αφού ήδη έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και έπεται και συνέχεια» γράφει και συνεχίζει:

«Από αύριο Κυριακή 9-6-2024 θερμές αφρικανικές αέριες μάζες με σκόνη αφού δημιουργήσουν ανυπόφορη ζέστη στη γειτονική μας Ιταλία θα αρχίσουν σταδιακά να επηρεάζουν και τη χώρα μας».

Να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές συμμετέχουν 31 κόμματα ενώ τις 21 έδρες διεκδικούν 1.168 υποψήφιοι. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του υπουργείου Εσωτερικών, για την εκλογική διαδικασία την Κυριακή θα υπάρξουν τουλάχιστον 3 ενημερώσεις για την πορεία της συμμετοχής στις 11.45, στις 14.45 και στις 17.45. Περίπου στις 20.30 – 21.00 το βράδυ της Κυριακής θα ανακοινωθεί και η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα

 

To άρθρο Ευρωεκλογές με καύσωνα – Οι μάχες, τα «στοιχήματα» και οι τελευταίοι υπολογισμοί των κομμάτων για τους αναποφάσιστους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button