Οικονομία

ΕΤΕπ: Oι προκλήσεις για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Κενό επενδύσεων το οποίο επιμένει παρά τις ευνοϊκές προοπτικές εντοπίζει έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την Ελλάδα.

Η έρευνα της ΕΤΕπ πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε ελληνικές επιχειρήσεις και εστιάζει στα αναχώματα που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στη χώρα μας.

Έτσι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το επενδυτικό κενό της χώρας οφείλεται σε στοιχεία που δεν καθιστούν ελκυστικές τις επενδύσεις. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η αβεβαιότητα για το μέλλον σε ποσοστό 89%, το κόστος ενέργειας σε ποσοστό 85%, την διαθεσιμότητα σε ειδικευμένο προσωπικό σε ποσοστό 82% και το επιχειρηματικό περιβάλλον σε ποσοστό 81%.

Πιο απαισιόδοξες φάνηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις από με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανησυχία για το μέλλον σε ποσοστό 91%, έναντι 88% των ΜμΕ, και για το κόστος της ενέργειας σε ποσοστό 88% σε σχέση με 83% για τις ΜμΕ.

Πρόοδος ωστόσο καταγράφηκε το 2023 στην προσβασιμότητα σε χρηματοδότηση σε ποσοστό 7,9% (έναντι μ.ο. ΕΕ 6,1%) με το ποσοστό του 2022 να φτάνει το 16%, με τα προβλήματα να καταγράφονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Τα περισσότερα προβλήματα χρηματοδότησης παρουσιάζοντας στις κατασκευές (13,8%) και στις ΜμΕ (10%).

To άρθρο ΕΤΕπ: Oι προκλήσεις για τις επενδύσεις στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button