Περιβάλλον

Εντυπωσιακές φωτογραφίες δείχνουν τη φύση να ανακτά δημιουργίες «μπρουταλιστικής» αρχιτεκτονικής

Τη σχέση της φύσης με το μπρουταλιστικό στυλ αρχιτεκτονικής εξερευνούν εντυπωσιακές φωτογραφίες: Από ένα θέατρο στην Ιαπωνία μέχρι και μια βιβλιοθήκη στον Καναδά, η ομορφιά εντοπίζεται στην αέναη «μάχη» του φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι φωτογραφίες αυτές, περιέχονται στο βιβλίο που ονομάζεται «Brutalist Plants», μια «ματιά στο μέλλον αλλά και μια αναδρομή στο παρελθόν» όπως εξηγεί στο CNNi η Olivia Broome, επιμελήτρια του βιβλίου.

https://www.instagram.com/p/CRzAHrVsIkF/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Με το φωτογραφικό αυτό βιβλίο, η Broome ελπίζει ότι οι εικόνες θα εμπνεύσουν τους ανθρώπους να δουν το δομημένο περιβάλλον με διαφορετικό τρόπο – και κυρίως να το δουν ως ένα μέρος που μπορεί να συμπληρώσει τη φύση.

«Είτε θα μπορούμε να υπάρχουμε όλοι/ες σε αρμονία με τη φύση, είτε θα αξιοποιούμε τα οικοδομικά υλικά με τόσο άσχημο τρόπο, που η φύση τελικά θα ξεπεράσει όλα όσα χτίζουμε» περιγράφει.

https://www.instagram.com/p/C1cXsQhMlOl/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τι είναι ο μπρουταλισμός;

Ο μπρουταλισμός, που μερικές φορές αναφέρεται ως «Νέος Μπρουταλισμός », είναι ένα αρχιτεκτονικό στυλ που χαρακτηρίζεται από την επιβλητική του μορφή, τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων και καθαρών γραμμών, το εκτεθειμένο σκυρόδεμα και τα μονοχρωματικά χρώματα, δηλαδή περιορισμένα χρώματα και αποχρώσεις.

Η δημοτικότητά του κορυφώθηκε τις δεκαετίες 1950 έως και 1970 και συναντάται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ανατολική Ευρώπη.

Αυτό το διεθνές στυλ, όμως, έχει τις ρίζες του σε πολύ παλαιότερες δομές του 20ου αιώνα από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε εκείνες του Ελβετού αρχιτέκτονα Le Corbusier, του οποίου το έργο είχε προτεραιότητα την λειτουργικότητα και μεγάλα, γλυπτά σχήματα.

Η Μπρουμ μαγνητίστηκε από τις φωτογραφίες αυτές λόγω της αντίθεσης του κρύου σκυροδέματος με την απαλότητα της φύσης, ένα θέαμα το οποίο δημιουργεί μια διφορούμενη «δυστοπική και ουτοπική συνάμα αίσθηση».

Αμφιλεγόμενες δομές

Με 150 φωτογραφίες κτηρίων, έργων τέχνης και γλυπτών, το βιβλίο περιλαμβάνει ένα μείγμα εικόνων που κοινοποιούνται στον λογαριασμό «Brutalist Plants» της Μπρουμ στο Instagram.

Με 41 χώρες που εμφανίζονται στο βιβλίο, ο Μπρουμ είναι ενθουσιασμένη που δείχνει την τεράστια εξάπλωση και την ποικιλία των μπρουταλιστικών έργων και την επιρροή του αρχιτεκτονικού στυλ σε πιο πρόσφατες δομές και έργα τέχνης.

Μία από τις «πιο αμφισβητούμενες εικόνες» που μοιράστηκε η Μπρουμ με το κοινό της στο Instagram, είναι ένα γλυπτό του Γερμανού καλλιτέχνη Karsten Födinger.

https://www.instagram.com/p/CJtHUYMsfYH/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Μία πλάκα από σκυρόδεμα κάθεται ελαφρώς λοξή και συγκρατείται από πεύκα. Τα δέντρα μοιάζουν να τρυπάνε το σκυρόδεμα και το σκυρόδεμα να έχει κολλήσει σε αυτά τα δέντρα», αναφέρει η Μπρουμ.

Η ίδια πιστεύει ότι οι μπρουταλιστικές δομές πρέπει να διατηρηθούν για το μέλλον, ενώ η ανάκτηση αυτών από την φύση αναδεικνύει την σπουδαία προσαρμοστικότητά τους.

Το Haludovo Palace, ένα εγκαταλελειμένο θέρετρο στην Κροατία που έχει ανακαταλειφθεί από τη φύση

UNSPLASH

«Υπάρχουν πολλά μπρουταλιστικά (αρχιτεκτονικά) που κινδυνεύουν επειδή οι άνθρωποι δεν βλέπουν την αξία τους» σημείωσε.

CNNi, Rebecca Cairns / Striking photos show nature reclaiming brutalist concrete

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button