Περιβάλλον

Εννέα τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να μας βοηθά να λαμβάνουμε αποφάσεις, μεταμορφώνει πολλούς τομείς την ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ως μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις στον κόσμο, είναι ένα ακόμη πεδίο δράσης για την τεχνητή νοημοσύνη. Ακολουθούν εννέα τρόποι με τους οποίους η AI συμβάλλει ήδη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

  1. Το λιώσιμο των παγόβουνων. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εκπαιδευτεί να μετρά τις αλλαγές στα παγόβουνα 10.000 φορές πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσε να το κάνει ένας άνθρωπος. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πόσο νερό από το λιώσιμο των παγόβουνων απελευθερώνεται στον ωκεανό – μια διαδικασία που επιταχύνεται καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει την ατμόσφαιρα.
  2. Η αποψίλωση των δασών. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι δορυφορικές εικόνες χρησιμοποιούνται επίσης για τη χαρτογράφηση των επιπτώσεων της αποψίλωσης των δασών στην κλιματική κρίση. Χρησιμοποιώντας ΑΙ η εταιρεία Space Intelligence έχει χαρτογραφήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο εκτάρια γης από το διάστημα και μετρά τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών και την ποσότητα άνθρακα που αποθηκεύεται σε ένα δάσος.
  3. Βοήθεια σε ευάλωτες κοινότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν κλιματικούς κινδύνους στο Μπουρούντι, το Τσαντ και το Σουδάν στην Αφρική. Το Project IKI χρησιμοποιεί την τεχνολογία AI για να βοηθήσει στην πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, στη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια και στην εφαρμογή κατάλληλων συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων.
  4. Ανακύκλωση περισσότερων αποβλήτων. Η εταιρεία Greyparrot έχει αναπτύξει ένα σύστημα ΑΙ που αναλύει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ανακύκλωσης αποβλήτων για να τις βοηθήσει να ανακτήσουν και να ανακυκλώσουν περισσότερα υλικά.
  5. Καθαρίζοντας τον ωκεανό. Στην Ολλανδία, η περιβαλλοντική οργάνωση The Ocean Cleanup χρησιμοποιεί ΑΙ που εντοπίζει αντικείμενα, προκειμένου να δημιουργήσει λεπτομερείς χάρτες των απορριμμάτων των ωκεανών σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.
  6. Πρόβλεψη κλιματικών καταστροφών. Η εταιρεία Sipremo στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας χρησιμοποιεί ΑΙ για να προβλέψει πού και πότε θα συμβούν κλιματικές καταστροφές και τι είδους καταστροφές θα είναι αυτές, βοηθώντας κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να προετοιμαστούν καλύτερα.
  7. «Βιβλιοθήκη» κλιματικών εργαλείων ΑΙ. Η Google DeepMind, το ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της Google, σε συνεργασία με την ΜΚΟ Climate Change AI εργάζεται πάνω στη δημιουργία μιας πλήρους «βιβλιοθήκης» για σύνολα δεδομένων, που θα προωθήσουν παγκόσμιες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για την κλιματική αλλαγή.
  8. Απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τις βιομηχανίες μετάλλων, εξόρυξης, πετρελαίου και φυσικού αερίου να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα. Η εταιρεία Eugenie.ai έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα παρακολούθησης εκπομπών που βοηθάει τις εταιρείες να παρακολουθούν, να εντοπίζουν και να μειώνουν τις εκπομπές τους κατά 20-30%.
  9. Αναδάσωση λόφων με χρήση drones. Υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη συνεργάζονται με drones για την αναδάσωση των λόφων γύρω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, καθορίζοντας τους στόχους και τον αριθμό των σπόρων που θα ρίξουν. Ένα μόνο drone μπορεί να σπείρει 180 κάψουλες σπόρων ανά λεπτό, 100 φορές ταχύτερα από τη χρήση ανθρώπινων χεριών στην παραδοσιακή αναδάσωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button