Οικονομία

ΗΠΑ: Η νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο προκαλεί ανησυχίες για τα επιτόκια

Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των περικοπών επιτοκίων από την Fed, καθώς ο σημαντικότερος για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκε με ζωηρό ρυθμό τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός όπως μετράται στις ΗΠΑ με βάση τον λεγόμενο και ως βασικό δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, σε ετήσια βάση «έτρεξε» με ρυθμό 2,8% ενώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο γενικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε επίσης κατά 0,3% από τον Φεβρουάριο και κατά 2,7% από το προηγούμενο έτος.

Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 0,5%, η μεγαλύτερη αύξηση φέτος.

Ο ταχύτερος πληθωρισμός κατά το πρώτο τρίμηνο, σε συνδυασμό με τις σταθερές δαπάνες των νοικοκυριών, θα πείσει πιθανότατα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed να αναβάλλουν τη μείωση των επιτοκίων μέχρι αργότερα φέτος. Οι αξιωματούχοι που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό δύο δεκαετιών.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, εξαιρουμένων των τιμών στέγασης και ενέργειας, ο οποίος τείνει να είναι πιο επίμονος. Ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% από τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας επιτάχυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

To άρθρο ΗΠΑ: Η νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο προκαλεί ανησυχίες για τα επιτόκια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button