Οικονομία

ΕΚΤ: Η μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα αποτελεί ορόσημο για την ευρωζώνη

Η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα είναι σπάνιο φωτεινό σημείο στην προβληματική ευρωζώνη.

Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορέσουν να ξεκινήσουν έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης με την μείωση των επιτοκίων, χωρίς να τους αναγκάσει μια οικονομική έκτακτη ανάγκη. Αντ’ αυτού, οι επενδυτές σηματοδοτούν εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη και διατηρούν τις αποδόσεις υπό έλεγχο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όμως, παρά την επιφανειακή ηρεμία, η οικονομία έχει αρχίσει να βλέπει τις συνέπειες προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες. Ολοένα και περισσότερο επισκιασμένη από τον δυναμισμό των ΗΠΑ και την άνοδο της Κίνας, η ευρωζώνη μαραζώνει με αναιμική ανάπτυξη, χαμηλή παραγωγικότητα, φτωχά δημογραφικά στοιχεία και διογκωμένα δημόσια οικονομικά σε βασικές χώρες.

Οι ευνοϊκές αγορές και η ανάκαμψη της οικονομίας προσφέρουν στις Βρυξέλλες και τις εθνικές πρωτεύουσες σπάνια περιθώρια ανάσας για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Εάν οι πολιτικοί -που θα διεξαγάγουν ευρωπαϊκές εκλογές αυτή την εβδομάδα- δεν επωφεληθούν από αυτό και δεν προχωρήσουν σύντομα σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά, η περιοχή κινδυνεύει να διολισθήσει ακόμη περισσότερο στην ασημαντότητα.

To άρθρο ΕΚΤ: Η μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα αποτελεί ορόσημο για την ευρωζώνη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button