Πολιτική

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρεί συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ. Πρόκειται για την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

“Είμαι πολύ χαρούμενος για την εκλογική νίκη”, είπε αρχικά. “Πρέπει να κατανοήσδουμε πόσο οδυνηρή ήταν η κρίση για όλους τους Έλληνες. Η οικονομία ανατπύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στην ΕΕ, έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές μας και επενδύουμε στην καινοτομία μας. Έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες θα μας εμπιστευθούν και πάλι. Προτεραιότητα μας να αυξήσουμε τους μισθούς. Το κόστος της ζωής έχει εκτοξευθεί. Όλα αυτά μειώνοντας το δημόσιο χρέος. Αν εξετάσουμε τον τρόπο που κινούνται τα πράγματα, δεν έχουμε φτάσει την επενδυτική βαθμίδα και ελπίζοντας ότι θα έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, θα το πετύχουμε”.  

Αναφερόμενος για το προσφυγικό: “Αυτό που υποστηρίζουμε είναι μία σκληρή, αποδοτική και αποτελεσματική πολιτική όσον αφορά στη μετανάστευση. Έχουμε λιγότερα άτομα που στεγάζουμε στα ελληνικά νησιά και τα αιτήματα για άσυλο τυγχάνουν ταχύτερης επεξεργασίας από ό,τι πριν”.

“Πολλές φορές έχω κάνει τη διάκριση μεταξύ της υποχρέωσης μας και της μη αποδεκτής πρακτικής να συλλαμβάνονται άνθρωποι στη θάλασσα και να τους ζητείται να επιστρέψουν. Εμείς έχουμε την τακτική push forward. Η επαναπροώθηση μεταναστών είναιη μέθοδος που χρησιμοποιεί η Τουρκία”. 

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: “Θα ήθελα να καταδείξω ότι ήμασταν οι πρώτοι που αποστείλαμε τις ομάδες διάσωσης μετά το σεισμό. Πρέπει να διατηρηθεί η καλ΄΄η σχέση ανθρώπου προς άνθρωπο. Επίσης γνωρίζω ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, η εξωτερική τους πολιτική δεν θα αλλάξει. Η Γαλάζια Πατρίδα απειλεί την εδαφική μας κυριαρχία. Θα τείνω χείρα φιλίας για να επιλύσουμε το βασίκο μας θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον καθορισμό τον ΑΟΖ. Συμφωνώ ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις καλές σχέσεις γειτονίας αλλά βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, αλλά από την άλλη δεν είμαστε και αφελείς”. 

 

Δείτε live

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία και επέστρεψε την ίδια ημέρα το απόγευμα, αφού πρωτύτερα επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει ότι δεν θα κάνει χρήση της διερευνητικής, προτείνοντας η διεξαγωγή των επόμενων εκλογών να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που αρχικά είχε προταθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button