Οικονομία

Δυσκολεύουν οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά λόγω των περικοπών – Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις της εγχώριας αγοράς

Την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές των νέων επενδύσεων σε μικρομεσαία φωτοβολταϊκά εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Στέλιος Λουμάκης.

Μιλώντας σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, έστειλε το μήνυμα ότι η εποχή που τα φωτοβολταϊκά ήταν η «κότα με τα χρυσά αυγά» έχει περάσει πλέον και οι επίδοξοι επενδυτές θα είναι πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.

Ποιός είναι, όμως, ο λόγος για αυτή την αλλαγή; Το γεγονός ότι πλέον τα μεσημέρια η παραγωγή των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών κορυφώνεται και ξεπερνά τη ζήτηση, προκαλεί ζήτημα στον διαχειριστή του δικτύου, ΑΔΜΗΕ. Με βάση υπολογισμούς, η παραγωγική δυνατότητα είναι 65-70 TWh, ενώ σήμερα η ζήτηση είναι 49.5 TWh.

Ως εκ τούτου, ο ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται να δίνει εντολή σε πολλές από τις παραπάνω μονάδες να περικόπτουν την παραγωγή τους. Αυτές οι περικοπές έχουν αυξηθεί ήδη σημαντικά φέτος, αφού τους πρώτους μήνες ξεπέρασαν ολόκληρα τα επίπεδα του 2023. Ο κ. Λουμάκης προειδοποίησε ότι όποιος επενδύει σήμερα σε φωτοβολταϊκό πάρκο θα πρέπει να περιμένει περικοπές έως και στο 50%, οι οποίες μάλιστα μπορεί να ανέβουν στο 70% σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, επίσης απηύθυνε προειδοποίηση λέγοντας  ότι «οι επενδυτές, ιδίως στην αυτοκατανάλωση, θα πρέπει να μελετούν πολύ προσεκτικά το ενεργειακό προφίλ τους. Τι ώρα καταναλώνουν σε σχέση με την ώρα που παράγουν. Διότι όταν δεν υπάρχει ταυτοχρονισμός, η ενέργεια αυτή είτε θα υφίσταται περικοπές, είτε θα πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προωθεί τη λύση της προσθήκης μπαταρίας στα φωτοβολταϊκά πάρκα ώστε να μην πηγαίνει χαμένη η ενέργεια που παράγουν. Εντούτοις, υπάρχουν και εκεί ζητήματα, όπως το ποιες ώρες θα λειτουργεί, καθώς και το κόστος της εγκατάστασης που δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη θερινή περίοδο το πρόβλημα των περικοπών αναμένεται να περιοριστεί αφού αυξάνεται εποχιακά η ζήτηση για ρεύμα λόγω της ζέστης. Το φθινόπωρο, όμως, προβλέπεται να επανέλθει δριμύτερο, αφού μέχρι τότε θα έχουν προστεθεί και ακόμα περισσότερα έργα ΑΠΕ στο σύστημα.

To άρθρο Δυσκολεύουν οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά λόγω των περικοπών – Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις της εγχώριας αγοράς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button