Πολιτική

Δεν υπάρχει άλλο όνομα για οποιαδήποτε χρήση, πλην του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας

«Δεν υπάρχει άλλο όνομα για οποιαδήποτε χρήση, πλην του ονόματος Βόρεια Μακεδονία» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε με αυτό τον τρόπο στον ΑΝΤ1 Κύπρου τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, περί της ονομασίας της χώρας του.

«Δεν είναι απλώς μόνο η εθνική θέση, ούτε η θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά είναι και η απολύτως λογική νομική μου τοποθέτηση ότι δεν χωρεί καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλο όνομα για οποιαδήποτε χρήση, πλην του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας. Και θέλω να πω ότι δεν πρόκειται απλώς για μία πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για τον πυρήνα της συμφωνίας αυτής, διότι το όνομα, ειδικά δε, η χρήση του ονόματος δηλαδή πού θα χρησιμοποιείται, ήταν ουσιαστικά το μείζον ζητούμενο κατά τη διαδικασία σύνταξης της συμφωνίας.

Άρα να ερχόμαστε σήμερα να αναιρούμε εκείνο, το οποίο συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για τη θεμελιώδη βάση της συμφωνίας είναι απολύτως ανακόλουθο και δεν έχει καμία σχέση με την ερμηνεία της Σύμβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Χαρακτήρισε δε «εκτός πραγματικότητας, εκτός λογικής και εκτός διεθνούς δικαίου, πρόσωπα τα οποία έχουν δημόσιες θέσεις, στον δημόσιο λόγο τους να χρησιμοποιούν ονομασία άλλη από εκείνη, η οποία προβλέπεται και στο διεθνές δίκιο και στο εθνικό Σύνταγμα».

«Οι διεθνείς συμφωνίες είναι νομικά, τεχνικά κείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν έννοιες και αναλαμβάνουν μέσω αυτών δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα τα μέρη τα οποία υπογράφουν. Στην προκειμένη περίπτωση είναι απολύτως σαφές κατά το γράμμα και το πνεύμα της συνθήκης ότι το όνομα της γείτονος χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία για όλες τις χρήσεις erga omnes και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Υπογράμμισε επίσης με έμφαση πως «καλό θα είναι -γιατί αυτό συναρτάται και με την πορεία της Βόρειας Μακεδονία στην ευρωπαϊκή οικογένεια- να τηρούνται τα συμφωνημένα, να τηρείται το κράτος δικαίου και πάνω απ’ όλα να τηρείται το Σύνταγμα της ίδιας της χώρας».

Κληθείς να σχολιάσει τις προσωπικές βολές του κ. Μίτσκοσκι εναντίον του, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να προσωποποιήσει ποτέ την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα και θα παραμείνει πιστός στη διπλωματία αρχών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button