Αθλητικά

Η Ολυμπιακή Φλόγα αναχώρησε για την Μασσαλία με το θρυλικό «Belem» – Η τριήρης «Ολυμπιάς» την ξεπροβόδισε

Με το εμβληματικό ιστιοφόρο “Belem” αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου (27.04.2024) η Ολυμπιακή Φλόγα, από τον Πειραιά για το λιμάνι της Μασσαλίας και τους… Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, συνοδεία της τριήρης “Ολυμπιάς” του πολεμικού ναυτικού.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά για να δει κάτι μοναδικό. Η Ολυμπιακή Φλόγα “αποχαιρέτησε” την Ελλάδα και ξεκίνησε το ταξίδι της για την Γαλλία και τους… Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, με το ιστορικό τρικάταρτο “Belem.”

Μετά από μια εντυπωσιακή τελετή το απόγευμα της παρασκευής (26.04) στο καλλιμάρμαρο Στάδιο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024», Τόνι Εστανγκέ.

Η Φλόγα διανυκτέρευσε στη γαλλική πρεσβεία και σήμερα (27.04) “επιβιβάσθηκε” στο τρικάταρτο “Belem”. Μετά από 12 ημέρες ταξίδι, θα φτάσει στις 8 Μαΐου στο λιμάνι της Μασσαλίας για να την παραλάβει ο Γάλλος κολυμβητής και πρώτος Λαμπαδηδρόμος επί γαλλικού εδάφους, Φλοράν Μανοντού.

Μια ιστορική διαδικασία, αφού είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που η Ολυμπιακή φλόγα μεταφέρεται δια θαλάσσης από τη διοργανώτρια χώρα!

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων “PARIS 2024”, Τόνι Εστανγκέ, ανέβασε την Ολυμπιακή Φλόγα στο θρυλικό ιστιοφόρο και ακολούθως ξεκίνησε το ιστορικό ταξίδι.

Την Ολυμπιακή Φλόγα “ξεπροβόδισε” ένα άλλο ιστορικό πλοίο, η τριήρης “Ολυμπιάς” του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Έξω από το λιμάνι περίμεναν περίπου 25 ιστιοπλοϊκά (για να συνοδεύσουν το “Belem” μέχρι το Μικρολίμανο).

Θυμίζουμε ότι το “Belem” είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Για την άφιξή του στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου, το Belem θα απολαύσει μια εντυπωσιακή συνοδεία: μια γιγαντιαία παρέλαση σκαφών με έως και χίλια πλοία θα συνοδεύσει το πλοίο στο λιμάνι. Στην τελετή στο Παλιό Λιμάνι της πόλης αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 150.000 άνθρωποι.

Αφού ολοκληρώσει την Ολυμπιακή αποστολή του στη Μασσαλία, το Belem θα φτάσει σε πέντε λιμάνια στη Γαλλία στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό.

Η λαμπαδηδρομία στην γαλλική επικράτεια θα διαρκέσει 68 ημέρες και θα ολοκληρωθεί στο Παρίσι με το άναμμα κατά την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου.

Κατά τη διαδρομή της, η φλόγα θα μεταφερθεί από περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμους, κάνοντας στάσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες όπως τα σπήλαια Lascaux, το Mont Saint-Michel και τα κάστρα του Λίγηρα, καθώς και μέρη μνήμης όπως το Verdun Memorial και οι παραλίες της Απόβασης στη Νορμανδίας για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την Απελευθέρωση.

Τον Ιούνιο, η δάδα θα πετάξει στις Δυτικές Ινδίες, τη Γαλλική Γουιάνα και το διαστημικό κέντρο Kourou, τη Ρεϋνιόν, την Πολυνησία και τη Νέα Καληδονία.

Η Ολυμπιακή φλόγα θα επιστρέψει στη μητροπολιτική Γαλλία για να περάσει την 14η Ιουλίου στο Δημαρχείο του Παρισιού. Μετά την τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα κοντά στο Λούβρο, η Ολυμπιακή φλόγα θα τοποθετηθεί στους γειτονικούς κήπους Tuileries.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

To άρθρο Η Ολυμπιακή Φλόγα αναχώρησε για την Μασσαλία με το θρυλικό «Belem» – Η τριήρης «Ολυμπιάς» την ξεπροβόδισε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button