Οικονομία

Δεν θα είναι άμοιρο προβλημάτων το ψηφιακό ευρώ!


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023, 12:33

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Τις ανησυχίες και τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την επικείμενη έκδοση του ψηφιακού ευρώ μεταφέρει, με ερώτηση του προς την Κομισιόν ο Πολωνός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Marek Belka.

Όπως σημειώνει, το ψηφιακό ευρώ έχει προταθεί ως μέσο ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής καινοτομίας και ενίσχυσης της ευκολίας, ενώ αντιμετωπίζει ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, και έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομικών.

Κατά τον Πολωνό ευρωβουλευτή, δεδομένου ότι η έρευνα για το ψηφιακό ευρώ πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος, ανακύπτουν ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με την πιθανή εφαρμογή του.

Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιον, αν θα επιβάλει η όρια ή περιορισμούς συναλλαγών στο ψηφιακό ευρώ με σκοπό την πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων όπως το ξέπλυμα χρήματος ή η χρηματοδότηση της τρομοκρατία και πωώς σχεδιάζει να εκπαιδεύσει το ευρύ κοινό και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με το ψηφιακό ευρώ και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με αυτό.

Και κλείνει με μία ερώτηση-κλειδί:

– Πώς μπορεί το ψηφιακό ευρώ να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΕΕ εκτός ζώνης του ευρώ και τη συνολική οικονομική σταθερότητα αυτών των χωρών;


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023, 12:33

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button