Οικονομία

Ηνωμένο Βασίλειο: Πως η οικονομική κρίση πλήττει το μεγαλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ επαίνεσε την αγγλική Premier League σε έκθεσή του νωρίτερα φέτος, επειδή βοήθησε τον βρετανικό αθλητισμό να «σταθεί ψηλά στην παγκόσμια σκηνή».

Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες, ένας από τους πιο διάσημους συλλόγους του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του Ηνωμένου Βασιλείου αγωνίζεται να παραμείνει στη ζωή, αναφέρει το Bloomberg. Η Everton FC πραγματοποίησε συνομιλίες με συμβούλους αναδιάρθρωσης μετά την καθυστέρηση της προτεινόμενης εξαγοράς της από την 777 Partners με έδρα το Μαϊάμι, μια συμφωνία που η Premier League δήλωσε ότι «είχε την πρόθεση να εγκρίνει» μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έχουν εκθειάσει το πιο γνωστό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του κόσμου ως πολιτιστικό εξαγωγικό προϊόν που συμβάλλει με δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία και στηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αλλά μακριά από τη διαφημιστική εκστρατεία, ο κυρίαρχος πολιτικός άνεμος αλλάζει.

Η ιδιοκτησία των συλλόγων, τα οικονομικά τους και ο τρόπος διακυβέρνησης του πρωταθλήματος βρίσκονται υπό εξέταση. Καθώς η φετινή σεζόν πλησιάζει στο τέλος της, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μέσα στο αγγλικό ποδόσφαιρο λένε ότι η Premier League υπνοβατεί στο χάος.

Οι ιδιοκτήτες των συλλόγων τσακώνονται για τα πάντα, από το πώς θα βγάλουν χρήματα μέχρι την υποστήριξη μικρότερων ομάδων σε χαμηλότερες κατηγορίες, γεγονός που επιδεινώνεται από την πρόσφατη απόφαση της Premier League να επιβάλει αλλαγές στην ιστορική διοργάνωση του FA Cup. Υπάρχει επίσης μια διαμάχη που υποβόσκει σχετικά με την τιμωρία των συλλόγων που παραβιάζουν τους οικονομικούς κανόνες, ενώ η κατά συρροή πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι μάχεται με κατηγορίες για πάνω από εκατό παραβάσεις που χρονολογούνται εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ο σύλλογος αρνείται τις παραβάσεις.

Τώρα οι πολιτικοί παρεμβαίνουν δημιουργώντας μια ρυθμιστική αρχή, κάτι στο οποίο αντιτίθεται εδώ και χρόνια η 20μελής λίγκα. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η Premier League θα γίνει το μοναδικό μεγάλο πρωτάθλημα σε όλο τον κόσμο που έχει τη δική του ειδική ρυθμιστική αρχή. Ή, για να το δούμε αλλιώς, είναι πλέον το μοναδικό μεγάλο πρωτάθλημα στον κόσμο που δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του για να το διαχειριστεί.

To άρθρο Ηνωμένο Βασίλειο: Πως η οικονομική κρίση πλήττει το μεγαλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button