Οικονομία

Πώς θα γίνει η αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης – Το «πακέτο» δράσεων και ο γεωστρατηγικός ρόλος  

Τις «βάσεις» για την περαιτέρω ανάπτυξη της υποδομής του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης επιθυμεί να «χτίσει» το ΤΑΙΠΕΔ, που ήδη έχει προχωρήσει και άλλες σχετικές διαδικασίες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Ένα τέτοιο βήμα αποτελεί η αναζήτηση εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου που θα βοηθήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην εκπόνηση του Master Plan, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τυχόν συνοδών μελετών που θα απαιτηθούν για την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε..

Χθες (1.5.2024), το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος με ημερομηνία λήξης την 15η Μαΐου.  

Επί της ουσίας, ο νέος τεχνικός σύμβουλος θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση του Master Plan, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στη διερεύνηση των λιμενικών χρήσεων (εμπορικών, ακτοπλοϊκών, αλιευτικών, τουριστικής εξυπηρετήσεως, κρουαζιερόπλοιων κλπ.), ώστε να προταθεί η τελική μορφή ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, θα υποβάλει προτάσεις διαμόρφωσης ελεύθερων χερσαίων χώρων λιμένα και κτιριακών απαιτήσεων, καθώς και πολεοδομική οργάνωση του χερσαίου χώρου (χρήσεις γης, όροι δόμησης, προτεινόμενες προς πολεοδομική τακτοποίηση κατασκευές, κ.λπ.), ενώ θα κληθεί να «βγάλει» την οικονομική αποτίμηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης με οικονομικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει κάνει και άλλες κινήσεις αναβάθμισης της λιμενικής υποδομής. Το ΤΑΙΠΕΔ και ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης συνεργάζονται με τον όμιλο Steer, από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων διεθνώς με μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση λιμένων, θαλάσσιων μεταφορών, για την εκπόνηση Business Plan.

Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει σχετικούς διαγωνισμούς ύψους 24 εκατ. ευρώ, με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης. Τα δύο βασικά έργα αναβάθμισης του Λιμένος Αλεξανδρούπολης αφορούσαν στη δημιουργίας του διασυνδετηρίου οδικού άξονα που θα συνδέει τον λιμένα με την Εγνατία Οδό και στην εκβάθυνση του λιμένα, έτσι ώστε να προσεγγίζουν μεγαλύτερα σκάφη τη λεκάνη του.

Πρόκειται για τις πρώτες βασικές κινήσεις, καθώς λογικά θα ακολουθήσουν και άλλες, οι οποίες στόχο έχουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού και θα συμβάλει στην καθιέρωσή του ως γεωστρατηγικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ως γνωστόν, μετά την ακύρωση του παλιού διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε την αναβάθμιση των υποδομών μέσω δημοσίου μοντέλου.

To άρθρο Πώς θα γίνει η αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης – Το «πακέτο» δράσεων και ο γεωστρατηγικός ρόλος   δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button