Οικονομία

Γιατί οι Κινέζοι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη – Σε ιστορικό χαμηλό 13ετίας οι επενδύσεις τους

Οι επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με μελέτη που έχει αποκλειστικά στη διάθεσή της η Handelsblatt.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης της δεξαμενής σκέψης Merics με έδρα το Βερολίνο και της Rhodium Group. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άμεσες επενδύσεις από τη Λαϊκή Δημοκρατία στην Ευρώπη μειώθηκαν στα 6,8 δισ. ευρώ πέρυσι, έναντι 7,1 δισ. ευρώ το 2022.

Οι συντάκτες περιλαμβάνουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) μειώθηκαν κατά 58% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μια ανάλυση της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης EY είχε ήδη καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, ο αριθμός των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών από Κινέζους αγοραστές μειώθηκε από 139 σε 119 το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το 2016, στην κορύφωση των εξαγορών, καταγράφηκαν 309 εξαγορές από κινεζικές εταιρείες, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης. Ο κύριος στόχος για τους Κινέζους αγοραστές το 2023 ήταν η Γερμανία.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Merics και της Rhodium Group, οι λόγοι για τη μείωση των επενδύσεων των κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη εντοπίζονται τόσο στην Κίνα όσο και στην Ευρώπη.

Ένας σημαντικός λόγος είναι η απαίτηση της κινεζικής κυβέρνησης από τις εγχώριες εταιρείες να περιορίσουν τις διεθνείς επενδύσεις, λέει ο Alexander Brown, ο οποίος ερευνά τη βιομηχανική και εξωτερική πολιτική της Κίνας στη Merics και είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, η οικονομία στην Κίνα δεν λειτουργεί ομαλά. Η εμπιστοσύνη των εταιρειών και των καταναλωτών έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης του κοροναϊού και πολλών εκπληκτικών κυμάτων ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αδύναμη ανάπτυξη της Κίνας κατά την περίοδο που ακολούθησε την πανδημία του κοροναϊού αποδυνάμωσε την οικονομική βάση πολλών κινεζικών εταιρειών. Οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων και η υποτίμηση του κινεζικού γιουάν αποτρέπουν επίσης τις εταιρείες από το να επενδύσουν στο εξωτερικό. 

To άρθρο Γιατί οι Κινέζοι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη – Σε ιστορικό χαμηλό 13ετίας οι επενδύσεις τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button