lifestyle

Γιατί δεν πρέπει να πετάς τη φλούδα της μπανάνας στα σκουπίδια – Οι επιστήμονες εξηγούν το λόγο

Οι περισσότεροι ξεφλουδίζουν τις μπανάνες και στην συνέχεια πετάνε την φλούδα στο καλάθι των σκουπιδιών. Όσο παράξενο, όμως, και αν ηχεί στα αυτιά σας, μπορείτε να αξιοποιήσετε την φλούδα. Άραγε, εσείς γνωρίζατε ότι μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε λαχταριστά κέικ;

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ACS Food Science & Technology διαπίστωσε ότι εάν τοποθετήσετε τις φλούδες από τις μπανάνες σε βραστό νερό, τις αφήσετε να στεγνώσουν και τις αλέσετε σε αλεύρι, τότε, μπορούν να μετατραπούν σε αρτοσκευάσματα που έχουν εξίσου λαχταριστή γεύση, αν όχι καλύτερη από τα προϊόντα με βάση το σιτάρι.

Μια μπανάνα περιέχει φυτικές ίνες και έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ υποστηρίζει και την υγεία της καρδιάς, χάρη στην περιεκτικότητα της σε κάλιο. Αντίστοιχα οφέλη, όμως, προσφέρει και η φλούδα του αγαπημένου φρούτου : φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ενώσεις.

Παράλληλα, μια μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση έως και 10% του αλεύρου σίτου με αλεύρι από φλούδα μπανάνας μπορεί να εμπλουτίσει το ψωμί με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο από την κατανάλωση της φλούδας, δεδομένου ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Και αυτό διότι, περίπου το 40% του βάρους μιας μπανάνας βρίσκεται στη φλούδα της.

Και με δεδομένο ότι πετάμε την φλούδα, τότε χάνουμε αυτομάτως και ένα υγιεινό σνακ. Επιπλέον, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ορισμένων προϊόντων, καθώς οι φλούδες, όπως αναφέραμε παραπάνω, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ποια είναι τα οφέλη από το αλεύρι της φλούδας από μπανάνα

Η φλούδα της μπανάνας περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προάγουν την αίσθηση κορεσμού.

Η φλούδα περιέχει κάλιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση.

Η φλούδα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως φαινολικές ενώσεις, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Περιέχει επίσης βιταμίνες C, B6 και κάλιο, καθώς και μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα φάτε ξανά μπανάνα, θα ήταν καλό να μην πετάξετε την φλούδα στα σκουπίδια, γιατί χάνετε ένα πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία σας.

To άρθρο Γιατί δεν πρέπει να πετάς τη φλούδα της μπανάνας στα σκουπίδια – Οι επιστήμονες εξηγούν το λόγο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button