Οικονομία

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των εξοχικών στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Τα νησιά Αργοσαρωνικού έχουν αναδειχθεί στους νέους πιο δημοφιλείς προορισμούς για αγορά εξοχικού στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εκτόξευση τιμών τους πρώτους μήνες του 2024. Συγκεκριμένα, τα νησιά όπως οι Σπέτσες, η Υδρα, ο Πόρος και η Αίγινα αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους αγοραστές.

Η σχετική κοντινή απόσταση από την Αττική και τη Πελοπόννησο, η εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο αλλά και οι χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου παρακινούν τους επενδυτές να εξετάζουν προσεκτικά την αγορά εξοχικών, είτε για μόνιμη διαμονή, είτε για παραθεριστικούς λόγους.

Στην περίπτωση των Σπετσών, το νησί το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Πόρτο Χέλι, έχει δικαιωματικά αποκτήσει κομμάτι της αίγλης του. Είναι με διαφορά το ακριβότερο νησί από αυτά του Αργοσαρωνικού, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του δείκτη Spitogatos, η μέση τιμή εξοχικών κατοικιών διαμορφώνεται στα 3.963 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα πιο πολυτελή ακίνητα πωλούνται σε τιμές άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.

Οι επενδυτές που προσεγγίζουν το διάσημο νησί ενδιαφέρονται να αγοράσουν κυρίως εξοχικές κατοικίες για παραθεριστικούς λόγους. Στο νησί υπάρχουν κυρίως διατηρητέα κτίρια και παλιά αρχοντικά, ενώ το ενδιαφέρον των ξένων εστιάζει σε πολυτελή ακίνητα που μπορούν να αποκατασταθούν και να αποτυπώσουν το παλιό τους μεγαλείο. Οι τιμές ωστόσο αυξήθηκαν στο εν λόγω νησί λόγω του ότι το διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση είναι ελάχιστα και η ζήτηση εξαιρετικά υψηλή.

Περιζήτητη για τις εξοχικές τις κατοικίες είναι και η ‘Υδρα, καθώς είναι το δεύτερο πιο ακριβό νησί του Σαρωνικού, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2.500 ευρώ ανά τ.μ. στα παλαιά ακίνητα, ενώ όπως φαίνεται στις αγγελίες του spitogatos μια μονοκατοικία 180 τ.μ. πωλείται στα 3.055 ευρώ ανά τ.μ., ενώ μία κατοικία 250 τ.μ. με πανοραμική θέα στη θάλασσα μπορεί να κοστίζει και 2.500.000 εκατ. ευρώ. Το νησί της Ύδρας αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς αποτελείται από πολλά αρχοντικά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γεγονός που ανεβάζει στα ύψη τις τιμές.

Στα ύψη κινούνται και οι τιμές για τα εξοχικά και στον Πόρο, που αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων αγοραστών. Σήμερα, η μέση τιμή ανέρχεται στα 2.540 ευρώ ανά τ.μ.

Δυναμικό μπάσιμο στην αγορά ακινήτων έχει κάνει και η Εύβοια, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των Δυτικοευρωπαίων όσο και των Αμερικανών. 

Η ζήτηση ωστόσο που υπάρχει από το εξωτερικό ανεβάζει και τις τιμές πώλησης στο νησί, καθώς η μέση ζητούμενη τιμή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 2.247 ευρώ ανά τ.μ.

Παράλληλα, το νησί προσπαθεί να κάνει άνοιγμα στον τουρισμό, καθώς το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια από εγχώριους και ξένους επενδυτές, ώστε να αναβαθμιστούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα που υπάρχουν.

Σε «μαγνήτη» λοιπόν για τους ξένους επενδυτές ακινήτων, εξελίσσεται φέτος η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα. Η προτίμηση σε ακίνητα υψηλότερων προδιαγραφών μεταφράζεται και σε υψηλότερες τιμές πώλησης, με τους ενδιαφερόμενους να επιλέγουν κατοικίες πολυτελείας και υψηλότερου κόστους, από 350.000 έως 550.000 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece, η προτίμηση σε ακίνητα υψηλότερων προδιαγραφών μεταφράζεται και σε υψηλότερες τιμές πώλησης, με τους ενδιαφερόμενους να επιλέγουν κατοικίες πολυτελείας και υψηλότερου κόστους, από 350.000 έως 550.000 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους, πέραν ασφαλώς της απήχησης που έχει το ελληνικό τοπίο και οι ομορφιές της χώρας προς την αγορά του εξωτερικού.

«Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές πώλησης, ακόμα και στο υψηλό επίπεδο των 550.000 ευρώ, παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι άλλων χωρών της νότιας Μεσογείου. Ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, ανέσεις και παροχές, κοντά ή με θέα στην θάλασσα, κοστίζουν πάνω από 40% ακριβότερα, σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», αναφέρει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

To άρθρο Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των εξοχικών στα νησιά του Αργοσαρωνικού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button