Οικονομία

Γερμανία: Η ανεργία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάϊο

Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο – τονίζοντας τις ενισχύσεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα ανακάμψει μόνο σταδιακά φέτος.

Η ανεργία αυξήθηκε κατά 25.000 εποχικά προσαρμοσμένες θέσεις εργασίας τον Μάιο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν αύξηση μόλις 7.000. Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία διατηρήθηκε στο 5,9%, ανακοίνωσε σήμερα (4.6.2024) η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. 

«Η ανοιξιάτικη ανάκαμψη δεν έχει πραγματικά απογειωθεί φέτος», δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού Andrea Nahles.

Η Γερμανία ανακάμπτει από την οικονομική συρρίκνωση στο τέλος του 2023, με παράγοντες όπως ο ήπιος καιρός να συμβάλλουν στην τόνωση της παραγωγής που αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο. Οι αναλυτές βλέπουν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους, καθώς η κατανάλωση ανακάμπτει και η βιομηχανία επωφελείται από τη σταθερότερη ζήτηση.

Η αγορά εργασίας έχει παραμείνει ανθεκτική ακόμη και σε περιόδους αδυναμίας, με τις εταιρείες να διατηρούν εργαζόμενους εν μέσω εκτεταμένων ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα βάλουν τους υπάρχοντες υπαλλήλους τους να εργαστούν πριν προσλάβουν περισσότερους, εάν η οικονομική δραστηριότητα ανακάμψει.

Ένας πρώιμος δείκτης του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Απασχόληση υποχώρησε τον περασμένο μήνα, με τον ερευνητή Enzo Weber να λέει ότι η ισχύς της αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια του οικονομικά αδύναμου χειμώνα σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες ανάκαμψης τώρα. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα νοικοκυριά θα αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, κυρίως καθώς τα εισοδήματά τους συνεχίζουν να καλύπτουν τον πληθωρισμό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα.

To άρθρο Γερμανία: Η ανεργία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάϊο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button