Οικονομία

Βayer: «Κουρεύτηκαν» κατά 82% τα πρόστιμα για την γλυφοσάτη – Εκκρεμούν 57.000 αγωγές

Κατά 82% «κουρεύτηκαν» τα πρόστιμα σε βάρος της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Bayer για την υπόθεση της γλυφοσάτης.

Η μείωση του υψηλότερου προστίμου που έχει επιβληθεί ποτέ στη Bayer για τη γλυφοσάτη στις ΗΠΑ έχει ενισχύσει τις μετοχές της γεωργικής και φαρμακευτικής εταιρείας.

Οι μετοχές της αυξήθηκαν κατά δύο τοις εκατό στα 28,93 ευρώ στις πρώτες συναλλαγές της Τετάρτης, γεγονός που τις καθιστά τον μεγαλύτερο νικητή στον κορυφαίο δείκτη Dax.

«Οι μετοχές θα πρέπει να αντιδράσουν θετικά, αλλά οι απώλειες για τη Bayer είναι ακόμη πολύ υψηλές για να χαλαρώσουμε», δήλωσε ένας έμπορος.

Η Bayer υπέστη τον Ιανουάριο πρόστιμο ρεκόρ ύψους 2,25 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο των αγωγών για τις φερόμενες καρκινογόνες επιπτώσεις του ζιζανιοκτόνου glyphosate. Ωστόσο, ένας δικαστής το μείωσε τώρα στα 400 εκατ. δολάρια. Δηλαδή το πρόστιμο υπέστη «κούρεμα» 82%!

Η Bayer εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, αλλά εξακολουθεί να σκοπεύει να ασκήσει έφεση: «Αν και το δικαστήριο μείωσε το αντισυνταγματικά υψηλό ποσό της αποζημίωσης, δεν συμφωνούμε με την απόφαση του δικαστηρίου επί της ουσίας και θα ασκήσουμε έφεση. Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από σοβαρά σφάλματα που μπορούν και πρέπει να διορθωθούν».

Η εταιρεία με έδρα το Λεβερκούζεν απέρριπτε πάντα τις κατηγορίες κατά της γλυφοσάτης. Οι αρχές παγκοσμίως έχουν κατηγοριοποιήσει το προϊόν ως μη καρκινογόνο. Μόνο ο οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο IARC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε τη δραστική ουσία ως «πιθανώς καρκινογόνο» το 2015.

Στην απόφασή της χθες (04.06.24), η δικαστής Σούζαν Σούλμαν (Susan Schulman) έκανε δεκτές ορισμένες από τις ενστάσεις της Bayer και μείωσε την αποζημίωση σε 50 εκατ. δολάρια και την ποινική αποζημίωση σε 350 εκατ. δολάρια.

Η ετυμηγορία των ενόρκων της Φιλαδέλφειας είχε προβλέψει αποζημίωση 250 εκατομμυρίων δολαρίων και τιμωρητική αποζημίωση 2 δισ. δολαρίων σε έναν άνδρα που απέδωσε τον καρκίνο του στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Bayer που περιέχει γλυφοσάτη.

Η Bayer έχει κερδίσει 14 από τις 20 αγωγές για γλυφοσάτη

Η μείωση της ποινής ήταν ήδη αναμενόμενη, καθώς η τιμωρητική αποζημίωση υπερέβαινε τις απαιτήσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Οι δικηγόροι των εναγόντων ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση.

Συνολικά, η Bayer έχει κερδίσει μέχρι στιγμής 14 από τις 20 υποθέσεις. Ο αριθμός των αγωγών για γλυφοσάτη που κατατέθηκαν πρόσφατα αυξήθηκε κατά περίπου 3.000 σε συνολικά περίπου 170.000, ενώ 57.000 αγωγές εκκρεμούν ακόμη προς διευθέτηση.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ο διευθύνων σύμβουλος Μπιλ Άντερσον σκοπεύει να τραβήξει μια γραμμή κάτω από το κύμα αγωγών που έφερε η Bayer στην εταιρεία πριν από 6 χρόνια με την εξαγορά της Monsanto, εταιρείας ανάπτυξης γλυφοσάτης. Πρόσφατα, ο Άντερσον είχε απλώς επιβεβαιώσει ότι η Bayer εξετάζει όλες τις επιλογές για να τερματίσει τις νομικές διαμάχες.

Ο οικονομικός διευθυντής Wolfgang Nickl είχε δηλώσει ότι η εταιρεία ήταν ανοιχτή σε έναν διακανονισμό, αλλά ότι αυτός θα έπρεπε να έχει οικονομικό νόημα και να θέσει ένα ανώτατο όριο στις πιθανές μελλοντικές υποθέσεις.

Το 2020, η Bayer διευθέτησε την πλειονότητα των αγωγών Roundup που εκκρεμούσαν εκείνη την εποχή έναντι πληρωμής έως και 9,6 δισ. δολαρίων, αλλά δεν έλαβε την έγκριση του δικαστηρίου για μια συμφωνία που θα απέτρεπε μελλοντικές αγωγές.

To άρθρο Βayer: «Κουρεύτηκαν» κατά 82% τα πρόστιμα για την γλυφοσάτη – Εκκρεμούν 57.000 αγωγές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button