Οικονομία

Πληθωρισμός: Ελαφρά επιβράδυνση στις τιμές Απριλίου στην Ελλάδα

Με βραδύτερο ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα τον Απρίλιο, με τον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού της Eurostat να «δείχνει» μέτρηση 3,2% σε ετήσια βάση, από 3,4% τον Μάρτιο.

Η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα τον Απρίλιο επιβραδύνθηκε, την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος δείκτης πληθωρισμού για την Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμος σε ρυθμό 2,4% για το ίδιο διάστημα. Παρ’ όλ’ αυτά, η εικόνα στα τρόφιμα, με βάση την γενική κατηγορία που μετρά η Eurostat, είναι ελαφρώς δυσμενέστερη καθώς καταγράφηκε οριακή επιτάχυνση, από ρυθμό 4,8% τον Μάρτιο σε 4.9% τον Απρίλιο.

Αποκλιμάκωση γνώρισαν οι τιμές τον βιομηχανικών αγαθών τον Απρίλιο, 1,8% από 2,1%, ενώ ακόμα πιο μεγάλη ήταν η μείωση στις τιμές της ενέργειας (-1,4% από -1%). Επιβράδυνση καταγράφηκε και στις υπηρεσίες σε ρυθμό 3,7% από 4% τον προηγούμενο μήνα.

Βελτιωμένη ήταν η εικόνα και στον δομικό πληθωρισμό με βραδύτερο ρυθμό αύξησης 3,1% από 3,4%, θετική τάση για την πορεία εξέλιξης των τιμών, καθώς εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας και μετριέται μόνο ο σκληρός «πυρήνας του πληθωρισμού».

Η εικόνα στην Ευρώπη

Όπως επισημαίνει η Eurostat στην ανακοίνωση της, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο του 2024, σταθερός σε σχέση με τον Μάρτιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4,0% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

To άρθρο Πληθωρισμός: Ελαφρά επιβράδυνση στις τιμές Απριλίου στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button