Οικονομία

Επιστρέφει στην ανάπτυξη η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επανήλθε δυναμικά από μια ρηχή ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να τηρήσει την υπόσχεσή του να αναζωογονήσει την ανάπτυξη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε άλμα 0,6% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, καθώς οι πελάτες επέστρεψαν στα καταστήματα και οι επενδύσεις αυξήθηκαν και πάλι, ανακοίνωσε σήμερα (10.5.2024) η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτή ήταν η καλύτερη μέτρηση από τα τέλη του 2021, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο χαλάρωσε τους περιορισμούς κλειδώματος του Covid-19, και υψηλότερη από την επέκταση 0,4% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Εκτός από τα κέρδη στις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις, η παραγωγή βελτιώθηκε με λιγότερες απεργίες στον τομέα της υγείας. Η ανάπτυξη μόνο τον Μάρτιο ήταν 0,4%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες, λόγω της εκτίναξης τόσο στις υπηρεσίες όσο και στη μεταποίηση. Τελικά, η ύφεση ήταν η πιο ήπια για τη Βρετανία εδώ και σχεδόν 70 χρόνια – αντιπροσωπεύοντας μια πτώση της τάξεως του 0,4% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. 

«Τα χειρότερα έχουν περάσει για τη βρετανική οικονομία», δήλωσε ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Οι μελλοντικοί δείκτες δείχνουν περαιτέρω δυναμική τους επόμενους μήνες».

Ενώ η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη θα μπορούσε να περιπλέξει την πορεία της Τράπεζας της Αγγλίας προς μια πιθανή μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι του 2024, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η επέκταση θα μετριάσει το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αγορές χρήματος συνέχισαν να τοποθετούν περίπου 50% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα, ενώ θα ακολουθήσει τουλάχιστον μία ακόμη μείωση μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτό το σημείο βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό από τότε που ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι δήλωσε την Πέμπτη (9.5.2024) ότι είναι ανοιχτός σε χαλάρωση τον Ιούνιο.

To άρθρο Επιστρέφει στην ανάπτυξη η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button