Πολιτική

«Αλαζόνας είναι αυτός που λέει θα είμαι πρωθυπουργός δυο 4ετιες χωρίς να έχει εκλεγει ούτε διαχειριστής»

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε γιατί είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές και γιατί πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες. 

«Οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν ποιοι θα μας εκπροσωπούν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη».

Στο ερώτημα γιατί πρέπει να έρθει αντιμέτωπος ο πολίτης με το δίλημμα Μητσοτάκης ή περιπέτειες:

«Είναι μια εθνική κάλπη και η αντιπολίτευση τις έχει μετατρέψει σε ένα άτυπο δημοψήφισμα. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση».

Για την ακρίβεια: «Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Προερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση που συμπίεσε τα εισοδήματα».

Γιατί έστειλε τώρα την επιστολή στην Κομισιόν: «Γιατί έχουμε ευρωεκλογές. Μου κάνει εντύπωση που αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση. Εδώ στην Ελλάδα τα βάζουμε όλα στην κονίστρα της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Για τον ΦΠΑ και γιατί δεν μειώνεται ή δεν καταργείται: «Η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πολλά στα δημόσια ταμεία. Όσοι την εισηγούνται αν δουν οι ίδιοι τι μπορούν να κάνουν και να μας προτείνουν αντίμετρα. Δημοσιονομικά δεν βγαίνει. Δείτε τι έγινε με την μείωση του ΦΠΑ στον καφέ. Μειώθηκαν οι τιμές; Τον μειώσαμε σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά και δεν μειώθηκαν οι τιμές». 

Για τα επιδόματα: «Εμείς δώσαμε στήριξη στην ελληνική κοινωνία την εποχή του κορονοϊού. Τώρα η οικονομία μπαίνει σε μια κανονικότητα. Υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες. Κι εμείς θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι όσον αφορά στον ΦΠΑ αλλά στη συνέχεια θα υποστούμε τις συνέπειες. Να μας πει η αντιπολίτευση ποιο επίδομα πρέπει να κοπεί για να γίνει η μείωση στο ΦΠΑ».

Για την συνταξιούχο στην Κέρκυρα: «Η κυρία αυτή ήρθε μαζί με τον καθολικό επίσκοπο της Κέρκυρας. Να είμαστε προσεκτικοί στο πως αναπαράγουμε την κοπτοραπτική των κομμάτων Ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που τα βγάζουν πέρα δύσκολα είναι δεδομένο. Εμείς είμασταν οι πρώτοι που αυξήσαμε τις συντάξεις». 

Ο πήχης των ευρωεκλογών: «Έχω μάθει στις εκλογές να έχω ξεκάθαρους στόχους. Εμείς έχουμε βάλει τον πήχη. Οι άλλοι δεν έχουν. Εχουμε πει ότι θέλουμε να προσεγγίσουμε ή και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το 33% που πήραμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές».

Για τον αριθμό των ευρωβουλευτών: «Δεν μπορώ να βάλω συγκεκριμένο στόχο γιατί εξαρτάται πόσα μικρά κόμματα θα μπουν στην ευρωβουλή».

Για τη στέγη: «Το πρόβλημα είναι αγοράς και ζήτησης. Όσα περισσότερα είναι στην αγορά τόσο θα περιοριστούν οι αυξήσεις. Έχουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου που ήταν επιτυχημένο. Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε χρηματοδοτικές πηγές από την Ευρώπη για να επεκτείνουμε ένα νέο πρόγραμμα σπίτι μου με μεγαλύτερο περίμετρο από το προηγούμενο».

Για το AirBnb: «Το μελετάμε για να βάλουμε λελογισμένους περιορισμούς ώστε να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση».

Για την Τουρκία: Συζητάμε μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να συζητήσουμε με την Τουρκία και τους το λέμε ξεκάθαρα. Απαράδεκτο ότι μπήκε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία. 

Για τα θαλάσσια πάρκα: «Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για να καθορίσουμε τι θα κάνουμε εντός εθνικής κυριαρχίας».

Για τον Ολυμπιακό και αν πήρε τον προπονητή για συγχαρητήρια: «Ψάχνω τον Μεντιλίμπαρ αλλά δεν τον έχω βρει».

Για τον τελικό Κυπέλλου: «Να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ και να είναι μια γιορτή με φιλάθλους όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Για τα Τέμπη: «Είναι βάρος για την κυβέρνηση αλλά μεγαλύτερο για την δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση μπορεί μόνο να διευκολύνει τη δικαιοσύνη να δικάσει το συντομότερο δυνατόν. 

Για την Κέρκυρα: «Επικοινώνησα με την οικογένεια Πλακιά», είπε μετά το επεισόδιο στην ομιλία του στην Κέρκυρα. «Μιλάω με τις οικογένειες αλλά δεν το διαφημίζω όπως άλλοι και αυτό είναι ντροπή».

Για προανακριτική: «Να το φέρουν και θα το συζητήσουμε αμέσως, αλλά δεν ε΄χω δει τίποτα ακόμα».

Για το Tik Tok και Κασσελάκη: Η διαφορά δεν είναι στο Tik Tok αλλά στο περιεχόμενο της πολιτικής. Μερικές φορές μπορεί να δείξει και τον χαρακτήρα. Η κριτική που ασκώ για το ύφος είναι: μας λένε για το 41% αλαζόνες. Μα αυτό μας το έδωσαν οι πολίτες. Εχω πει από την πρώτη στιγμή. Το κεφάλι κάτω δεν μας έδωσαν λευκή επιταγή. Προσπαθώ να βάλω τα πόδια των υπουργών μου σε ένα παπούτσι. Κάποιος που δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά, ούτε διαχειριστής πολυκατοικίας και δεν είναι κακό αυτό, τώρα ξεκινάει. Εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής και καταθέτω πόθεν έσχες. Ελέγχομαι εξονυχιστικά. Εδώ αντιστρέφεται η πραγματικότητα και κάποιος που δεν έχει εκλεγει λέει ότι θέλει να είναι 2 τετρατείες πρωθυπουργός και ποιους υπουργούς θα βάλει δεν είναι αλαζονικό;»

Ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό είπε: «Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές αλλά όταν κρίνω ότι πρέπει να πάμε πιο γρήγορα δεν έχω διστάσει να κάνω αλλαγές. Εμείς εκλεγήκαμε για μια 4ετια με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές την Δευτέρα θα έλεγα τα κεφάλια κάτω και επιστροφή στο 100% στο κυβερνητικό έργο».

Δείτε τη συνέντευξη

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button