Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας για εκλογές: «Σκέφτηκα την παραίτηση αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν είχα δικαίωμα να λιποτακτήσω»

Την πρώτη συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, αναλύοντας τους λόγους που το κόμμα του συγκέντρωσε χαμηλότερο ποσοστό στις κάλπες και τις σκέψεις του για τις 25 Ιουνίου.

«Πρώτα από όλα ήταν ένα σοκ. Στο τι έφταιξε, δεν ψάχνουμε αιτίες στους πολίτες, στον ελληνικό λαό και τους αντιπάλους μας. Οι αντίπαλοί μας έκαναν τη δουλειά τους. Ψάχνουμε τις αιτίες σε εμάς», δήλωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Στο πως εκπέμψαμε το μήνυμά μας. Το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο να δεχθεί αυτή την αλλαγή. Μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών και δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

 

«Δεν μετανιώνουμε, γιατί ήταν όραμα και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική. Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα. Με κυβερνήσεις συνεργασίας, με προγραμματικές συγκλίσεις. Την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος, ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών. Φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι θέμα αφηγήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία. Καταθέσαμε την πρότασή μας, για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα στην Υγεία, στην ακρίβεια, στην οικονομία, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους πλειστηριασμούς. Εμείς καταθέσαμε δημόσια τις προτάσεις μας και είδαμε ότι οι στάσεις των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντί μας. Αυτός ήταν ένας στρατηγικός εγκλωβισμός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η βασικότερη αιτία του αποτελέσματος είχε να κάνει με το τσουνάμι των τελευταίων ημερών, καθώς ο πολιτικός μας αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου από το πολύ μακρινό παρελθόν του 2015», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεγόμενών του, σχετικά με το «άνοιγμα» που έκανε στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και τόνισε ότι εμμένει στην άποψή του, καθώς αναφέρθηκε στους πολίτες που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή ως «αντισυστημική δύναμη».

«Το βασικότερο ζήτημα ήταν ότι ούτε εγώ κατάφερα να επιβάλλω την πολιτική συζήτηση στην επόμενη ημέρα και τι θα γίνει με τα μεγάλα ζητήματα, πώς θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος μετά τις εκλογές», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε για το εκλογικό αποτέλεσμα ότι:

«Δεν είμαι μηχανή, σκέφτηκα την παραίτηση»

«Δεν θα κρυφτώ. Συμμετέχω στην πολιτική αλλά δεν είμαι μηχανή. Σκέφτηκα την παραίτηση. Ήταν το πρώτο συναίσθημα και δεν ήταν φευγαλέο. Με βασάνισε αρκετές ώρες. Όμως συνειδητοποίησα ότι δεν είχα δικαίωμα να λιποτακτήσω».

«Να σταθούμε στα πόδια μας, να ανασυνταχθούμε και να δώσουμε νέο αγώνα. Το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν θα είναι σε αυτή. Αν μου επιτρέπετε να το παρομοιάσω με αθλητικούς όρους, [σ.σ. οι εκλογές της 25ης Ιουνίου] είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη και που στην πρώτη πέρασε από κάτω. Τώρα πρέπει να συμμαζέψει την ψυχολογία του και να τον περάσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει λόγος για ένα κόμμα να κάνει μόνο του συνταγματική αναθεώρηση. Θα πρέπει να ανοίξει αυτή η ατζέντα των προτάσεων, διότι δεν ξέρει κανείς τις προθέσεις των πολιτικών αντιπάλων. Θα θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό; Δεν αρκεί μόνο μια διάψευση, ειδικά όταν γίνεται από επίσημα χείλη», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πώς και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος»

«Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Πώς και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος. Εμείς θέλουμε εργασιακή ασφάλεια και δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, να μην γίνουν πλειστηριασμοί», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα. Δεν έχουμε άλλο στόχο παρά μόνο να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ανάσα και στήριγμα για την κοινωνία. Ο στόχος μας είναι να μην σβήσει η ελπίδα για δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έχω κανένα λόγο να ανταγωνιστώ το ΠΑΣΟΚ. Είχαν ευκαιρία όταν θέλαμε συνεργασία, γιατί άνοιξε τη συζήτηση με ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι και μια μορφή αλαζονείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές και διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Ναι, μας νίκησε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Μην προδικάζετε ότι δεν θα ξεπεραστεί το 20%»

«Νιώθω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια δύσκολη στιγμή αλλά παρ’ όλ’ αυτά νιώθω ότι τα πάντα είναι σχετικά. Το κόμμα που ξεκίνησε από το 4% έφτασε στο 35% και τώρα βρίσκεται στο 20% και τα στελέχη του έχουν περάσει δύσκολα. Γιατί προδικάζετε ότι δεν θα ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δει μια γυναίκα πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το εύχομαι, θα ήταν μια σημαντική αλλαγή και καινοτομία. Το κρίσιμο δεν είναι να έχουμε μια γυναίκα πρωθυπουργό αλλά ποια πολιτική θα ακολουθήσει».

ΕΝΦΙΑ και οικονομία

Όσον αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εμείς βγάλαμε τα πλεονάσματα, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και γνωρίζουμε τι σημαίνει δημοσιονομική ισορροπία. Διαστρεβλώνουν τα λόγια μας, εμάς το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο».

«Το επόμενο διάστημα 700.000 νοικοκυριά αναμένεται να χάσουν τα σπίτια τους με τους πλειστηριασμούς. Έχει τόσο κόστος να ρυθμίσεις την προστασία της πρώτης κατοικίας ή να ρυθμίσεις την εργασιακή ζούγκλα; Να καταργήσεις φραγμούς στην εκπαίδευση; Να δώσεις δυνατότητες αξιοπρέπειας σε νέους και ηλικιωμένους; Δεν έχουν μεγάλο κόστος αλλά απλώς είναι μια άλλη αντίληψη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

To άρθρο Αλέξης Τσίπρας για εκλογές: «Σκέφτηκα την παραίτηση αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν είχα δικαίωμα να λιποτακτήσω» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button