Οικονομία

ΗΠΑ: Κατά 100.000 δολάρια ανά δευτερόλεπτο αυξάνεται το αμερικανικό δημόσιο χρέος

Κατά 100.000 δολάρια ανά δευτερόλεπτο αυξάνεται το αμερικανικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με αναλυτές της Handelsblatt. Χτες το βράδυ (1.5.2024), ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, αυτό σημαίνει ότι η αναχρηματοδότηση του γιγαντιαίου εθνικού χρέους θα παραμείνει ακριβή – κάνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα ανέλθει σε πάνω από 35 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Παρά την πλήρη απασχόληση, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται σε περίπου 7,5% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ προειδοποιεί: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» και βλέπει την κλιμάκωση του αμερικανικού χρέους ως «μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παγκοσμίως».

Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο διακεκριμένος οικονομολόγος Μάρκους Μπρούνερμαϊερ (Markus Brunnermeier) συγκρίνει την αμερικανική οικονομική πολιτική με ένα σύστημα Ponzi που λειτουργεί μόνο επειδή οι ΗΠΑ απολαμβάνουν ειδικά προνόμια στις παγκόσμιες αγορές.

Βραχυπρόθεσμα, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν ακόμη σοβαρά προβλήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ, αλλά τα προνόμια που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ δεν είναι ιερά και όσια. Οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αυξήθηκαν πρόσφατα και πάλι σημαντικά.

Την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στο υψηλό 4,74%, πλησιάζοντας το επίπεδο πίεσης του 5% του περασμένου φθινοπώρου, το υψηλότερο επίπεδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

To άρθρο ΗΠΑ: Κατά 100.000 δολάρια ανά δευτερόλεπτο αυξάνεται το αμερικανικό δημόσιο χρέος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button