Οικονομία

Ακρίβεια: Στο βραδύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο 2021 η άνοδος των τιμών στην Ελλάδα – Καλύτερη εικόνα και στα τρόφιμα

Αντίθετες πορείες ακολούθησαν οι δείκτες του πληθωρισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τον Μάιο, με την άνοδο των τιμών στην χώρα μας να επιβραδύνεται στο 2,3% από ρυθμό ακρίβειας 3,2% τον Απρίλιο, επίπεδο που συνιστά και χαμηλό από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη σημείωσε ελαφρά επιτάχυνση από το 2,4% τον προηγούμενο μήνα στο 26% τον Μάιο.

Βελτιωμένη εικόνα καταγράφηκε και στον κλάδο των τροφίμων καθώς ενώ τον Απρίλιο οι αυξήσεις «έτρεξαν» με ταχύτητα 4,8%, τον Μάιο ο ρυθμός αποκλιμακώθηκε κατά 2,5%, στο 2,3%.

Μάλιστα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα (στον δείκτη μαζί με καπνό και αλκοόλ που μετρά η Eurostat, είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη τον Μάιο (2,6%).

Αλλά και ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,7% τον Μάιο από 3,1% τον Απρίλιο. 

Στις υπηρεσίες επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση από ρυθμό 3,7% στο 3,3%, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν περαιτέρω από -1,4% στο -1,7%, ενώ τα βιομηχανικά αγαθά επιβραδύνθηκαν από το 1,8% στο 1,4%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

To άρθρο Ακρίβεια: Στο βραδύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο 2021 η άνοδος των τιμών στην Ελλάδα – Καλύτερη εικόνα και στα τρόφιμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button