Οικονομία

Αλβανία: Που βαδίζει η οικονομία της «χώρας των αετών» υπό τον Έντι Ράμα

Aντιφατικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Αλβανίας, στην οποία ηγείται ο Έντι Ράμα (σ.σ. αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα στις 12 Μαΐου) κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς από τη μια μεριά ενισχύονται οι δεσμοί της χώρας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και δέχεται θετικές αξιολογήσεις από διεθνούς οίκους όπως ο Moody’s, ενώ από την άλλη δεν προχωράνε μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια (όπως πχ στο πετρέλαιο) και αυξάνεται το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Ενδελεχές σε στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Αλβανίας είναι το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του γραφείου των οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα (Απρίλιος 2024).

Σύμφωνα, με το εν λόγω δελτίο ο οίκος Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της Αλβανίας και προβλέπει οικονομική ανάπτυξη και μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, δημοσίευσε την αξιολόγηση του, στην οποία φαίνεται να αναβάθμισε τις προοπτικές της Αλβανίας από «σταθερές» σε «θετικές».

Η εν λόγω θετική μεταβολή αντικατοπτρίζει την πιθανότητα ενός καλύτερου, του αναμενόμενου, δημοσιονομικού σεναρίου και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε βιώσιμη βελτίωση της δημοσιονομικής της ισχύος.

Σύμφωνα με την ως άνω αξιολόγηση, η αλβανική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καταφέρνοντας να διατηρήσει μακροοικονομική σταθερότητα παρά τα διαδοχικά σοκ που υπέστη τα τελευταία χρόνια, (σεισμός του 2019, πανδημία COVID-19 και ενεργειακή κρίση του 2022).

Ο οίκος Moody’s επισημαίνει, επίσης, ότι το οικονομικό προφίλ της χώρας ενισχύθηκε, καθώς σημειώθηκε σημαντική πτώση στην πορεία του δημόσιου χρέους της Αλβανίας, το οποίο ήδη από το 2022 βαίνει μειούμενο, αντισταθμίζοντας πλήρως την αύξηση που είχε παρατηρηθεί το χρονικό διάστημα 2019-2021.

Συν τοις άλλοις, στην αξιολόγηση προβλέπεται περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 59,2% το 2023 σε 56,3% το 2024, λόγω των συνεχών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες υπόκειται η χώρα, όπως είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική εσόδων και οι βελτιώσεις στη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων.

Πέραν της βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης, ο παγκόσμιος οίκος τονίζει ότι προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% το 2024, ενώ η πρόσφατη σημαντική βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που οφείλεται στην τουριστική έκρηξη και την αύξηση των εμβασμάτων, αναμένεται να διατηρηθεί και το διάστημα 2024-2025.

Οι σταθερές ροές άμεσων ξένων επενδύσεων ιδίως σε τουρισμό και ενέργεια, η αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και η αύξηση του εργατικού δυναμικού πρόκειται να δημιουργήσουν μια θετική μεσοπρόθεσμη οικονομική προοπτική.

Παράλληλα, στην ως άνω θετική αξιολόγηση του Moody’s σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σταδιακή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη διαδικασία ένταξης πρόκειται, αναντίρρητα, να ωφελήσει το πιστωτικό προφίλ της χώρας.

Επιπροσθέτως, η ολοκλήρωση με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αλβανίας, αναμένεται να ενισχύσει το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και να μειώσει περαιτέρω το εισοδηματικό χάσμα με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τέλος, ο οίκος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2023 και υποστηρίζεται από προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ και επενδύσεις μέσω του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία και να συμβάλει στη σύγκλιση των επιπέδων εισοδήματος με εκείνα των χωρών της ΕΕ.

Oι σχέσεις με ΗΠΑ, ΕΕ και Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα χορήγησε στην Αλβανία 80 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον βιώσιμο τουρισμό.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, κ. Ervin Mete, υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης με την Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, κα Antonella Bassani, για το έργο «Καθαρό και Βιώσιμο Περιβάλλον για την Γαλάζια Θάλασσα».

Επίσης, επικυρώθηκε η συμφωνία ΕΕ-Αλβανίας, βάσει της οποίας η τελευταία αποτελεί μέρος του Προγράμματος της Κοινής Αγοράς της ΕΕ που αποσκοπεί στην προώθηση του ανταγωνισμού μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Το εν λόγω Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, ενώ η Αλβανία θα συμπεριληφθεί μόνο κατά το μέρος που αφορά στην οικονομική στήριξη ύψους 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει πρώτα η χώρα να καταβάλει ένα τέλος συμμετοχής και μία εισφορά για τη λειτουργία του προγράμματος.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) αναμένεται να χορηγήσει, στην αλβανική εταιρεία ενέργειας KESH, δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ (32 εκατ. δολάρια) για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 50 MWp, στην περιοχή Belsh.

Παράλληλα, το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (Western Balkans Investment Framework- WBIF), που αποτελεί τον βραχίονα της περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ, θα συγχρηματοδοτήσει το εν λόγω πρότζεκτ, με συνολική επιχορήγηση αξίας 8 εκατ. ευρώ, ενώ η KESH αναμένεται να καλύψει το εναπομείναν ποσό.

Στο πεδίο των υποδομών, ο Αλβανός Πρωθυπουργός, κ. Edi Rama, δήλωσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στον Διεθνή Αερολιμένα των Τιράνων πραγματοποιούνται εργασίες για την επέκταση του τερματικού σταθμού, τη συντήρηση του διαδρόμου προσγείωσης και την αύξηση του αριθμού των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας, κ. Blendi Gonxhja, προσκάλεσε επενδυτές και φορείς τεχνολογίας να συμμετάσχουν στο DURANA Tech Park, το πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο στην χώρα.

Ο κ. Gonxhja ανακοίνωσε ότι η Αλβανική Εταιρεία Επενδύσεων (AIC), που είναι ο διαχειριστής του DURANA Tech Park, θα ξεκινήσει σύντομα τη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του Διευθυντή και των Χρηστών του Πάρκου.

Ο Δήμος Τιράνων, υπέγραψε, επίσης, συμφωνία συνεργασίας με το Αλβανικό Υπουργείο Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας για τη δημιουργία της Ζώνης Τεχνολογικής και Οικονομικής Ανάπτυξης (TEDA Tirana) σε στρατηγική θέση μεταξύ των περιοχών Kashar και Vaqarri, στην περιφέρεια των Τιράνων.

Η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Vorë-Hani i Hotit, η οποία πρόκειται να μεταμορφώσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα φέτος, με στόχο την ολοκλήρωσή της το 2030.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 373 εκατομμύρια ευρώ, με σημαντικό μέρος του να χρηματοδοτείται από δάνειο ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Η RenX Italia υποβάλλει αίτημα για έργο αιολικής ενέργειας 120 MW στην Αλβανία Η Renx Albania, θυγατρική εταιρεία της RenX Italia, υπέβαλε στο α/Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, αίτημα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 120 MW στο Pogradec νοτιοανατολικά της Αλβανίας, πλησίον της Κορυτσάς.

Νέος υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στη Velipoja Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή νέου υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην Velipoja, που αποτελεί παράκτια περιοχή της Βόρειας Αλβανίας.

Ο εν λόγω σταθμός αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στο συγκεκριμένο μέρος, που τυγχάνει να είναι άκρως τουριστικό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπηρεσία Starlink του Elon Musk είναι πλέον διαθέσιμη στην Αλβανία Η Starlink, ο πάροχος υπηρεσιών δορυφορικού διαδικτύου που ανήκει στην εταιρεία SpaceX του Elon Musk, δήλωσε ότι πρόσθεσε την Αλβανία στον χάρτη των χωρών όπου είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες της.

Οι Αλβανοί μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης της Starlink, ανέφερε ο πάροχος σε ανάρτησή του στο X, πρώην γνωστό ως Twitter, την περασμένη εβδομάδα.

Το διαδίκτυο χαμηλής καθυστέρησης αναφέρεται σε μια σύνδεση δικτύου που παρουσιάζει ελάχιστη καθυστέρηση ή υστέρηση στη μετάδοση δεδομένων μεταξύ συσκευών.

Ανοίγει Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας στο Elbasan Ένα Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για τις πρώτες ύλες (EIT Raw Materials Regional Innovation Center) ιδρύθηκε στο Elbasan.

Το εν λόγω Κέντρο, αποτελεί το μοναδικό στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και, βασιζόμενο στην καινοτομία, αποσκοπεί αφενός στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της εξόρυξης και αφετέρου στην προώθηση της εύρεσης και επεξεργασίας των πρώτων υλών (όπως το χρώμιο, ο χαλκός, ο σίδηρος ή το νικέλιο).

Υπεγράφη η ανανέωση της συμφωνίας αναπτυξιακής βοήθειας μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα στις 17 τρχ. μην.

Η εν λόγω συμφωνία αποσκοπεί στη θωράκιση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της χρηστής διοίκησης, καθώς επίσης και τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η Shell αποτυγχάνει να βρει πετρέλαιο στο Shpirag

Από την άλλη μεριά, η γιγαντιαία εταιρεία υδρογονανθράκων, SHELL, φέρεται να απέτυχε να βρει πετρέλαιο στο πολλά υποσχόμενο κοίτασμα Shpirag στην Αλβανία.

Στην τελευταία έκθεση της εταιρείας, η SHELL ανακοινώνει τη διαγραφή από τον προγραμματισμό της πάνω από 600 εκατ. δολάρια επενδύσεων, κυρίως στην έρευνα, στην Αλβανία.

Οι εταιρείες δαπανούν εκατομμύρια δολάρια σε έξοδα για την αναζήτηση πετρελαίου σε περιοχές με προοπτικές, αλλά όταν οι έρευνες αποδεικνύονται άκαρπες, διαγράφουν τα έξοδα από τα λογιστικά τους αρχεία.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και η υπουργός Μπελίντα Μπαλούκου έδωσαν την είδηση για την πιθανότητα ανακάλυψης ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στο Σπιράγκ σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

Ο Ράμα δήλωσε τότε, ότι όχι μόνο υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανακάλυψη πετρελαίου, αλλά ότι είναι πρώτης ποιότητας, συγκρίσιμο με αυτό της Σαουδικής Αραβίας.

Η Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων αναφέρει μεγάλο αριθμό καταγγελιών στις αξιολογήσεις διαγωνισμών

Σύμφωνα με την Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων, το περασμένο έτος, η πλειοψηφία των επιχειρηματικών καταγγελιών επικεντρώθηκε στη φάση της αξιολόγησης των προσφορών των διαγωνισμών από τις αναθέτουσες αρχές.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της ανωτέρω Επιτροπής εκ των 866 συνολικών καταγγελιών, οι 514, ήτοι το 59,4%, αφορούσαν τη φάση αξιολόγησης των προσφορών, ενώ 351 καταγγελίες, ήτοι το 40,5%, αφορούσαν εν γένει στα έγγραφα του διαγωνισμού. Τούτο υποδηλώνει ότι ο τομέας των δημοσίων συμβάσεων υφίσταται συνεχιζόμενες προκλήσεις.

To άρθρο Αλβανία: Που βαδίζει η οικονομία της «χώρας των αετών» υπό τον Έντι Ράμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button